Dajte nam dvotočkaša

Priljev migranata preko ruskog Arktika usporen zbog nestašice - bicikala!

Lifestyle / Flash | 31. 10. 2015. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priljev migranata koji s Bliskog istoka dolaze do Europe preko ruskog Arktika dramatično je usporen zbog nestašice bicikala kojima se prebacuju preko granice.

Ljudi koji žele azil u Norveškoj biciklima prelaze preko granice jer vozači i vozila koja prevoze putnike bez ispravnih dokumenata podliježu velikim kaznama, a niti pješice im prelazak granice nije dopušten.

Posljednjih tjedana povećao se broj izbjeglica, posebno iz Sirije, koji tim putem žele do Europe zbog ograda i napučenih prihvatnih centara na jugu kontinenta.

Izbjeglice se sada skupljaju u Niklu, najbližem većem naselju uz norvešku granicu, jer ne mogu ući u zemlju.

"Sada ih je ovdje više od 500 Sirijaca. I nastavljaju dolaziti u Nikal", rekao je Reutersu jedan izvor iz grada.

"U mjesnim prodavaonicama nema više bicikala. Autobusi i taksiji ne žele Sirijce voziti u Norvešku jer nemaju ispravne vize i Norvežani bi ih zato mogli žestoko kazniti i oduzeti im dopuštenja da voze na međunarodnim linijama", rekao je izvor.

Arktička ruta migrantima je zaobilazni put do Europe, ali mnogi se njome služe jer je sigurnija od mediteranske i balkanske.

Ove godine je 1200 migranata tako ušlo u Norvešku. Mnogi od njih pribave poslovnu ili studentsku vizu za Rusiju i preko Moskve i Murmanska stignu do Nikla, grada od 12.000 stanovnika koji je sedam kilometara udaljen od norveške granice i dobio je ime po kovini koja se tamo vadi, prenosi Hina.

Zatim kupuju bicikle koji im služe jedino za to da pređu granicu. Posljedica je gomila odbačenih bicikala odmah s norveške strane granice.

Kopirati
Drag cursor here to close