Povijesni trenutak

Prije 70 godina Edmund Hillary i Tenzing Norgay prvi osvojili Mount Everest

Popevši se na vrh planine Hillary je uzeo fotoaparat i napravio slavnu fotografiju Tenzinga kako drži cepin.
Lifestyle / Flash | 29. 05. 2023. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikipedia / Edmund Hillary i Tenzing Norgay

Prije točno 70 godina zabilježen je najznačajniji događaj u povijesti ljudskog osvajanja planina.

Naime, 29. svibnja 1953. godine prvi ljudi u povijesti osvojili su najviši vrh svijeta Mount Everest. Slava za taj podvig pripala je Edmundu Hillaryju i njegovom nepalskom Šerpi Tenzingu Norgayu.

Hillary, podrijetlom s Novog Zelanda, bio je skroman čovjek i nije želio sebe isticati. Govorio je da su on i Tenzing Norgay istovremeno došli na vrh (Tenzing je u svojoj knjizi priznao da je ipak Hillary prvi stupio nogom na vrh).

Na vrh su došli u 11 sati i 30 minuta prijepodne. Hillary je uzeo fotoaparat i napravio slavnu fotografiju Tenzinga kako drži cepin.

Kad je Tenzing želio slikati Hillaryja, ovaj je to odbio, tako da je njegov uspjeh prošao nezabilježen na fotografskom filmu. Snimili su još samo nekoliko fotografija okolice kako bi mogli dokazati da su zaista bili na vrhu.

Foto: Mpora / Edmund Hillary se nije želio slikati na najvišem vrhu  svijeta

Zanimljivo je da su se na vrhu zadržali samo 15 minuta.

Vijest o njihovom podvigu došla je u Veliku Britaniju upravo na dan krunidbe kraljice Elizabete II., koja ih je proglasila vitezovima (no indijska vlada odbila je dati dopuštenje da Tenzing Norgay primi britansku vitešku titulu).

Kasnije je kraljica Elizabeta II., koja je vladarica i Novog Zelanda, proglasila Edmunda Hillaryja i vitezom Reda podvezice.

Veliki dio ostatka života Hillary je proveo pomažući narodu Šerpa. Zahvaljujući njegovoj pomoći u Nepalu za Šerpe su otvorene škole i bolnice.

Video: EVEREST EXPEDITION 1953 - IN MEMORY OF TENZING NORGAY & EDMUND HILLARY
Kopirati
Drag cursor here to close