Za studente

Prijavite se i postanite 'Stariji brat, starija sestra'

Lifestyle / Flash | 28. 09. 2015. u 13:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje mladih psihologa i SOS Porodični centar Mostar poziva sve zainteresorane studente/ice Univerziteta ,,Džemal Bijedić'' i Sveučilišta Mostar da se prijave za volontiranje na projektu ,,Stariji brat, starija sestra''.

Projekt ,, Stariji brat, starija sestra,, je projekat NARKO NE ORGANIZACIJE, a implementaciju projekta podržava ukupno 11 organizacija iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice i Banja luke.

Projekt ima za cilj socijalno uključivanje i pružanje psihosocijalne podrške vulnerabilnoj djeci kroz volonterski angažman studenata. Projekt je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta, između 7-14 godina. U projektu povezujemo djecu sa jednom „starijom sestrom“ ili „starijim bratom“, tj. sa jednim volonterom, studentom ili studenticom. Tijekom tjednog druženja dijete razvija povjerljiv, siguran i podržavajući odnos sa volonterom/kom koji za njega predstavlja pozitivan model ponašanja. Kroz prijateljski odnos sa volonterom, dijete usvaja socijalno prihvatljiva ponašanja, moralne i kulturne vrijednosti, kao i životne vještine neophodne za samostalan život u zajednici.



Na taj način se smanjuje mogućnost devijacija u svim sferama njihovog bića, a time i njihova socijalna isključenost.Djeca provode za njih dragocjeno vrijeme sa volonterima, tako što se igraju, izlaze do centra grada, idu u kino, voze se javnim prevozom, provode aktivnosti koje ne upražnjavaju sa roditeljima i što za neku djecu predstavlja prvo iskustvo, kao i bogaćenje i pospješavanje kvalitete njihova bića.

Volonteri će kroz druženje imati mogućnost da obogate svoj društveni život, potpomognu osobno napredak, shvate ulogu starijeg brata/ sestre, steknu nova znanja i vještine, razvijaju životne vještine, kao i njihov osjećaj društvene ogovornosti.

Studenti, ukoliko ste spremni za 20 sati mjesečnog volonterskog rada biti mentor, prijatelj, uzor i pomoć jednom djetetu koje će vam za vašu pomoć dati najbolju moguću naknadu, iskren i topao prijateljski osmjeh, onda ste spremni biti dio naredne generacije volontera projekta ‘’Stariji brat, starija sestra’’, i želimo da budete dio našeg tima.

Prijave za volontiranje na projektu možete preuzeti na Fb stranicama: Projekt ,,Stariji brat, starija sestra'' Mostar ili Udruženje Mladih Psihologa Mostar. Studenti čije prijave budu odobrene, bit će pozvani na intervju.Poziv ostaje otvoren do 10.10.2015.

"The best way to find yourself is to lose yourself in the service of others" - Mahatma Gandhi

Kopirati
Drag cursor here to close