Povratak u povijest

Preminula posljednja 'radij djevojka'

Lifestyle / Flash | 04. 01. 2015. u 11:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednja 'radij djevojka' Mae Keane preminula je protekli tjedan u 107 godini života. Upravo smrt ove žene je podsjetila na nepravdu staru devedeset godina.

Ranih 20-tih godina, najnovija tehnička sprava bio je ručni sat s brojčanikom koji svijetli u mraku, no upravo izrada tog brojčanika je grupu mladih djevojaka koštala života. Djevojke zaposlene u tvrtki ‘Radium corporation’ nazvane ‘Radij djevojke’, morale su četkicom nanositi radij na ciferblat. Poslije svakog nanesenog broja stavljale su vrh četkice u usta kako bi ga ‘zaoštrile’. Ova tehnika imala je za cilj da se dobiju što sitniji brojevi, piše Moja.ba.

Godine 1924, Mae Keane se zaposlila u tvornici u Waterburyu (Connecticut), no njoj se nije dopao okus radija, a nakon samo nekoliko dana odustala je od ovog smrtonosnog posla.

Mae Keane je bila među onima koje su preživjele. Tijekom života borila se s različitim zdravstvenim problemima: imala je loše zube, patila je od migrene, u dva navrata je oboljela od raka. Ne postoji način da se dokaže je li vrijeme provedeno u tvornici doprinijelo njenim bolestima.

''Imala sam dosta problema, ali sam preživjela'', rekla je za vrijeme života Mae.

Autorica knjige 'Trgovački priručnik' Deborah Blum pišući o ovom djevojkama je ispričala kako je više desetina ovih njih umrlo. ”Jedna žena je otišla kod zubara da izvaditi zub, a on joj je iščupao cijelu vilicu. Ženama je pucala kičma i lomile su im se noge. Radnice fabrike u New Jersey tužile su ‘U.S. Radadium Corporation’ zbog trovanja i dobile proces. Obiteljima nekih od njih odšteta je poslužila za njihovu sahranu”, napisala je, prenosi moja.ba.

Prvih nekoliko godina niko nije pomislio da je to opasno’, objašnjava Deborah Blum, radij je u to vrijeme bio’čudotvorna’ supstanca. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close