U 96. godini

Preminula legendarna Žuži Jelinek

Lifestyle / Flash | 23. 01. 2016. u 20:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 96. godini u Zagrebu preminula je Žuži Jelinek, legendarna zagrebačka dizajnerica, stilistica, kolumnistica. Velika Žuži dvadeset i dvije godine je pisala poznatu seks kolumnu za hrvatski tjednik Gloria – ukupno 1088 članaka, kao i brojne knjige, prenosi Telegram.hr.

Rođena Suzana Faber u Budimpešti 1920. godine kao najmlađe od troje djece, legendarna Žuži odrastala je u siromašnoj židovskoj obitelji. Njeni roditelji, oboje gluhi, upoznali su se Budimpešti gdje su ih roditelji poslali u jedinu školu specijaliziranu za rad s gluhima.

Sa samo 17 godina počela je raditi u pariškoj tvornici Nine Ricci kao krojačica. Jedno kraće vrijeme radila je za poznatu modnu dizajnericu Coco Chanel.

1941. godine udala se za svog prvog supruga, zagrebačkog zubara dr. Eriha Jelineka. S njim je imala dvoje djece, sina Ivicu i kćer Dijanu.

“Prvi put je to bilo 1941. godine za doktora Ericha Jelineka. Bila sam tak mlada i zaljubljena, neiskusna… Nisam znala paziti na njega. Puno sam putovala i jednom sam bila u Japanu čak dva mjeseca”, izjavila je Žuži 2012. godine u velikom razgovoru za Večernjak.

Vihor Drugog svjetskog rata nije poštedio ni židove u Hrvatskoj, pa je tako Žuži izgubila obojicu braće.

“Obojicu moje braće zbog židovskog podrijetla strijeljali su ustaše, a roditelji, iako gluhonijemi, bili su dodatno kažnjeni. Morali su gledati pogubljenje svoje djece. Jedan od moje braće prije strijeljanja skinuo je sat i dao ga majci. Zamislite koju je bol doživjela ta žena”, ispričala je Žuži.

Tijekom Drugog svjetskog rata saznala je da i ustaše i njene roditelje žele deportirati u Jasenovac. Kako bi ih spasila, zavela je talijanskog časnika, a poslije je to komentirala: “Život svojih roditelja platila sam seksom i nije mi žao. A kaj će te vi misliti o meni, baš me briga”.

1943. godine pridružila se partizanima gdje je bila bolničarka. Završetkom rata, Žuži se vratila svojoj ljubavi, modi i postala krojačica.

Kopirati
Drag cursor here to close