Borac za prava žena

Preminula legendarna francuska političarka Simone Veil

Lifestyle / Flash | 30. 06. 2017. u 11:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simone Veil, koja je preživjela više nacističkih logora smrti, a koja je bila predsjednica Europskog parlamenta koja je širila kampanju o pravu žena na abortus kao jedna od najuglednijih francuskih političarki, preminula je u 89. godini.

Ured njenog sina, Jeana Veila, priopćio je da je Simone Veil preminula u petak i da planovi za memorijalne službe još nisu određeni.

''Neka njen primjer inspirira naše zemljake'', objavio je na Twitteru predsjednik Emmanuel Macron.

''Francuska je izgubila osobu koju povijest rijetko stvara'', naveo je premijer Edouard Philippe, dok su stizale reakcije širom političkog spektra.

Veil je svojevremeno izjavila da ju je iskustvo u nacističkim logorima smrti učinilo odlučnom zagovornicom za ujedinjenu Europu.

''Pomisao na rat za mene je nešto užasno. Jedina moguća opcija je raditi na miru'', izjavila je ona za Associated Press u intervjuu u 2007.

Njen uspon od bivšeg deportirca do čelnice Europskog parlamenta bio je moćan simbol te potrage za mirom, kazala je.

Ministrica u vladi u dva navrata, Veil je bila najpoznatija u Francuskoj po predvođenju usijane borbe za legaliziranje abortusa u 1970-im. Francuski zakon o pravu na abortus još je poznat kao “Loi Veil” i ona ga je nazvala svojim postignućem na koje je najviše ponosna.

Kopirati
Drag cursor here to close