literatura o bh ratu

Predstavljen prijevod knjige o Radovanu Karadžiću autora Roberta Donie

Lifestyle / Flash | 30. 11. 2016. u 14:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijevod knjige "Radovan Karadžić – Uzroci, postanak i uspon genocida u BiH" autora Roberta Donie predstavljen je danas u Akademiji znanosti i umjetnosti BiH u Sarajevu.

U knjizi su govorili prof. dr. Mustafa Imamović, dr. Latinka Perović, prof. dr. Zdravko Grebo i dr. Dragan Markovina, a moderator je bio dopisni član ANUBiH Mirko Pejanović.

Istaknuto je da se radi o studiji koja je napisana znanstveno, a istovremeno i čitkim esejističkim stilom te kao takva razumljiva i za opću populaciju. Naglašena je i profesionalnost i preciznost kojom je knjiga urađena.

Okarakterizirana je kao umjetnička i znanstvena literatura o ratu u BiH i velikim žrtvama koji je on proizveo, a za autora je rečeno da je odlični poznavalatelj BiH. Kako je naglašeno, to je univerzalno djelo koje govori o tome kako demokracija može da se zloupotrijebi u opasne ciljeve.

Autora te knjige Roberta Donia raduje činjenica da je knjiga prevedena na bosanski jezik i kao takva pristupačna i čitaocima u BiH.

Robert Donia je profesor na Univerzitetu u Michiganu (SAD). Poznat je i kao ekspert u sudskim procesima Haškog tribunala, kao što su bili procesi protiv Slobodana Miloševića, Momčila Krajišnika, a bio je i ekspert pri suđenju Radovanu Karadžiću.

Kopirati
Drag cursor here to close