Prednosti samoizolacije

Prednosti samoizolacije

Lifestyle / Flash | 01. 04. 2020. u 19:50 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana iz raznih izvora moglo se pročitati, čuti i vidjeti  sve i svašta. Od ličnih stavova, ironije, sarkazma, ojađenosti, gluposti, neobrazovanosti, ismijavanja, karikiranja  do informacija, korisnih smjernica i savjeta, pressica, prepisivanja, svega je bilo.

Društvene mreže i portali puni su svježih naslova i bezbroj komentara. Uglavnom našli smo se u situaciji u kojoj se vrlo lako može podvući  crta i doći do raznih zaključaka.

Neprilike i nemile situacije pokazatelji su bilansa i stanja kako nas samih tako i svega oko nas.  Izgleda da je postalo duboko uvriježeno u našu percepciju da uvijek gledamo u druge i tražimo krivce u drugima. Ali hajmo malo pogledati situaciju i sa druge strane.

Ako je čaša do sada bila poluprazna, pokušajte je posmatrati kao polupunu. 

Odgovornost, solidarnost, jednakost , samokotrola, disciplina, sloboda (za one koji shvataju da je ona u umu), osviješćivanje, vrijeme sa samim sobom, distanca od ubrzanog života, nametnutih stereotipa, materijalnog i instant rješenja direktni su benefiiti situacije izazvane korona virusom, jer smo svi zajedno dobili priliku za rezimiranje sopstvenog života.

Stvorila se prilika za lični razvoj i napredak, novi početak kao i društveno korisnu angažovanost.

Foto: PR / Benefiti samoizolacije i poziv na izazov

O nama

Koliko puta smo čuli i ponovili npr. „Nije zlato sve što sija“, „Džaba sve kad nisi sretan“, „Zdravlje je najvažnije“ , „Zlatni kavez“, „U zdravom tijelu zdrav duh“ i sl.

A šta i koliko u stvari radimo da bismo bili zadovoljni, sretni, zdravi, slobodni, korisni?!

Da li uopšte razmišljamo i koristimo svoj mozak ili smo sami sebe osudili na budemo „ispranih mozgova“, bez truni kritičkog razmišljanja, empatije,  individualnosti, prepušteni nikakvom ili tek lažnom samopouzdanju koje tražimo u suplementima, personalnim trenerima, vještačkim noktima/trepavicama/kosi , mišićima, trendovima,  citatima, instant rješenjima, filterima, lajkovima.

Izgubljeno je samo ono čega se sami odreknemo.

Naravno postoje i stvari na koje ne možemo direktno uticati, ali itekako možemo uticati sami na sebe.
Niko nije bez strahova. Nisu ni najhrabriji. Ali je razlika opet u nama, u našoj sopstvenoj percpeciji i izboru. Dijelimo se samo na one koji se suočavaju sa svojim strahovima i onima koji bježe od istih tonući sve dublje.

Poslije suočavanja slijedi prihvatanje. Nakon prihvatanja oslobađanje od loših navika i očekivanja od drugih, opet preskačući sami sebe. Druge smatramo nepoštenima, bahatima, nekorektnima, a nismo li to prije svega mi sami prema sebi.  Da li ste vi jedan od onih za koje se kaže „a dobar je jadan svakom, a za sebe je najgori“?!

Dezifinkujte šteke, radne površine, telefone, tastature... ali ne zaboravite ni na mentalnu higijenu.

Foto: PR / Aleksandra Savić

Znam

Znam, znam da sada dosta vas misli lako je njoj (naravno uvijek je drugom lakše), ali „ja sad ne radim i ne znam kad ću početi raditi,“ „kako ću platiti račune, kiriju, apoteku, hranu, higijenu, djetetu“...  Panika nije opcija za bilo šta dobro.

Solidarnost i društveno-korisna angažovanost

Strah od egzistencije i dugova pomuti ljudima razum. Treba preživjeti golu svakodnevicu.
Oprez svima koji su zbog novonastale situacije ostali bez prihoda, jer ne mogu raditi, platiti račune, prehraniti se  kako ne bi morali rizikovati i raditi „na crno“.

Svaki pogrešan korak samo će produžavati „zastoj“. Sjetite se sada npr. svojih frizerki i kozmetičarki za kojima se kukalo već u prvim danima prestanka rada salona. 

Što više budemo solidarni i disciplinovani prije ćemo izaći iz ove situacije sa što manjim posljedicama. Uvijek možemo bar hranu koju imamo podijeliti sa onima koji nemaju.

Trend

Izazovi po društvenim mrežama koji nas vraćaju u prošlost (iz koje je btw. malo ko šta i naučio) i puko dijeljenje fotografija iz mladosti i djetinstva  samo bacaju prašinu u oči. Kreirajmo trendove koji imaju više smisla i koristi. 

Neka #solidarnost, dobrovoljna socijalna kohezija i razum, budu #izazov.

P. S.
Iz neprilike rađa se #prilika.
Budite zahvalni svima koji su na terenu i rade u korist građana, a posebno volonterima i onima koji su na prvoj liniji rizika.
Poštujte smjernice i ograničenja kretanja.  Jednom dnevno je sasvim dovojno da se informišemo. Ne trujte se pretjeranim informacijama.
Pristupajte kritički svim sadržajima. Prisutni su spinovi i razni oblici manipulacije, kao i nedostatak komunikacijskih vještina i kriznog komuniciranja.
Najveća snaga nije u mišićima i tijelu već u umu.
Štitite sebe i druge. Aktivirajte razum. Pomozimo drugima koliko možemo.
U sitnicama nema ništa malo.

Aleksandra Savić
Mindset program Ogledalo

Kopirati
Drag cursor here to close