PROI

Pravo vrijeme da građani daju doprinos podršci zakona o kontroli duhana

Lifestyle / Flash | 01. 06. 2017. u 14:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnjim usvajanjem Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH završen je još jedan ključan korak ka konačnom usvajanju tog zakona.

Tim činom završena je još jedna važna faza u proceduri predlaganja novog zakona, a slijedi javna rasprava u koju se mogu uključiti svi građani i zainteresirane strane, priopćeno je iz Udruženja PROI.

''Drago nam je da su parlamentarci i parlamentarke FBiH, ovaj put u Domu naroda, još jednom pokazali da mogu raditi u interesu građana i prepoznati pitanja koja su od značaja za dobrobit svih nas. Sad je pravo vrijeme da se svi zainteresirani građani uključe u javnu raspravu i daju doprinos podršci novom zakonu. Žao nam je što su parlamentarci bez argumentiranja produžili javnu raspravu na 90 umjesto 30 dana, te time nisu prepoznali i uvažili zahtjeve većine građana koji podržavaju zakon i traže hitno usvajanje'', poručili su iz Udruženja.

Navode da su evidentirali pokušaje duhanske industrije da modicira zakon, posebno u smislu zagovaranja za odvojene prostorija za pušače.

''Još jednom naglašavamo da odvojeno prostorije nisu dovoljna zaštita od duhanskog dima. Osim toga, uvođenje tih prostorija bi se ubrzo pokazalo kao ekonomski neisplativo imajući u vidu svjetski trend potpunog ograničavanja upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim prostorima. Sve to su samo neki od brojnih razloga zbog kojeg odvojene prostorije nisu dobro rješenje i zbog kojih su i izostavljene u trenutnom tekstu Nacrta zakona'', naglasili su iz Udruženja PROI.

Svjetski dan bez duhana obilježen je jučer, a tom prilikom je otvorena u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu izložba "Duhan - prijetnja razvoju u BiH" koju je organiziralo Udruženje PROI u suradnji s Delegacijom EU u BiH, Švicarskim veleposlanstvom i Svjetskom bankom.

Kopirati
Drag cursor here to close