Youth Power

Poznati rezultati istraživanja u kojoj su mjeri mladi skloni ekstremizmu

Najava prezentacije istraživanja 'Sklonost mladih ka ekstremizmu'' u Mostaru
Lifestyle / Flash | 02. 12. 2019. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Youth Power će u petak 06.12.2019. s početkom u 12 sati na Nastavničkom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, predstavi rezultate istraživanja ''Sklonost mladih ka ekstremizmu''.

Teorijski aspekt i tijek istraživanja sa posebnim predstavljanjem njegovih rezultata, održat će prof. dr Srđan Dušanić, doktor znanosti u oblasti socijalne psihologije i istraživač.

''S ciljem upoznavanja o sklonosti mladih ka društveno ekstremnim stavovima i ponašanjima proveli smo istraživanje kojim je ukupno ispitano 1 058 mladih, od čega 583 mladića (55.1%) i 475 djevojke (44.9%). Prosječan uzrast ispitanika je bio 19,5 godina, a istraživanje je obuhvatilo sve regije u Bosni i Hercegovini'', navode iz YouthPower.

Istraživanje je organizirano od strane organizacije ''Perpetuum mobile  - Institut za razvoj mladih i zajednice'' u saradnji sa lokalnim partnerima Asocijacija XY iz Sarajeva i Youth Power iz Mostara.

Neka od pitanja na koje se pokušao dati odgovor kroz ovo istraživanje su:

  • U kojoj mjeri mladi smatraju da društvo u kojem žive je nepravedno i da se razvija u sasvim pogrešnom smjeru?
  • Koji postotak mladih smatra da je nasilje legitimna metoda da bi se sprovele neophodne promjene?
  • Prema kojim društvenim grupama su najviše usmjereni ekstremni stavovi i ponašanja?
  • Koliki udio mladih je već izražavao određena ponašanja ili akcije koje se mogu promatrati kao ekstremističke?
  • Postoje li razlike u sklonosti ka ekstremizmu mladih s obzirom na sljedeće karakteristike mladih: spol, broj godina, financijski status, percepcija društvene nepravde, zadovoljstvo životom, liberalnost i konzervativnost, socijalne identifikacije, religioznost, izloženost nasilju u okruženju, važnost pripadnosti vršnjačkoj grupi, socijalna podrška u prošlosti, doživljaj otuđenosti i anomije.

Aktivnost je realizirana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI - Young Men Initiative): ''Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II'' i projekta: "Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu", koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.

Kopirati
Drag cursor here to close