Igra

Poziv građanima: Kreirajte hrvatsku verziju Monopola

Lifestyle / Flash | 21. 02. 2017. u 15:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt stvaranja hrvatskog izdanja društvene igre Monopoly u čijem kreiranju mogu sudjelovati građani dajući svoje prijedloge, i koji bi mogao postati svojevrsni turistički suvenir, predstavljen je na konferenciji za novinare u utorak ispred Kule Lotrščak.

Glavni direktor za regiju Balkana u tvrtki Winning Moves International Lazar Vuković podsjeća da je Monopoly, prepoznatljiv u cijelom svijetu, proizveden 1935. godine.

"Preko milijardu ljudi je igralo tu igru, a prodano ih je oko 250 milijuna, što je čini najprodavanijom društvenom igrom na svijetu", rekao je. Vjeruje da će građani uputiti prijedloge i tako postati sukreatori igre, obrazlažući da sami ne mogu odlučiti koju bi od brojnih znamenitosti uvrstili u završnu verziju Monopoly ploče.

"Izdanje se može pamtiti po tome što su građani kreatori igre. Bit će dvojezična, i nadamo se jedan od prepoznatljivih suvenira. Hrvatska je jedna od najboljih europskih destinacija, o njenim se ljepotama govori diljem svijeta i zato bismo željeli da se građani uključe i sugeriraju što bi željeli vidjeti u novom izdanju", istaknuo je.

Poručio je da ljudi, iako virtualno povezani, sve manje vremena provode zajedno, a da je Monpoly pravi način da se ponovno združe u stvarnom svijetu i probude dijete u sebi.

"Poznavajući svoje sugrađane u ovu igru će udahnuti svoj duh, kreativnost i inovativnost. Bit će tu puno virtualne trgovine, ali i ocrtavanja karaktera. Ako hoćete nekoga upoznati počnite s njim igrati društvenu igru, pa ćete znati kakav je njegov karakter. To nije igra samo da 'ubijete vrijeme' nego i da upoznate ljude", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dodao je da sam ne stigne igrati Monopoly, ali kada bi imao vremena sigurno bi igrao te kupio još jedan Badel, Zagrepčanku i sl. "Činjenica je da bih sada nešto kupio, jer se u krizno vrijeme kupuje, a ne prodaje", rekao je odgovarajući na pitanje bi li nešto kupio.

Zamjenik britanskog veleposlanika Peter Clements izrazio je zadovoljstvo projektom kojim će Monopoly biti kreiran na dva jezika. "To je dobar primjer razmjene kreativnosti između Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva", kazao je.

Andrea Andrassy, kolumnistica i obožavateljica te igre, rekla je kako je uzbuđena jer će moći igrati hrvatsku inačicu Monopolyja, te kupiti primjerice Dubrovačke zidine, Zlatni rat ili HNK. "Mislim da će to biti idealan suvenir i dar prijateljima iz drugih zemalja", rekla je. Smatra da su društvene igre prilika da se ljudu odvoje od kompjutora i provedu zajedničko vrijeme uz druženje. Pozvala je građane da predlože koju građevinu, zgradu, kultnu lokaciju ili spomenik treba uvrstiti u ploču Monopolyja.

U kreiranju Monopoly Hrvatska, svojim prijedlozima, građani mogu sudjelovati u sljedeća četiri tjedna, rečeno je na predstavljanju. Danas 111 država ima svoje izdanje igre Monopoly, izdana je na 43 jezika, a u Hrvatskoj je prodaja domaće verzije predviđena od srpnja 2017.

Kopirati
Drag cursor here to close