Životna priča

Povratnica u Bileću: Baku Fatu bi najviše razveselile ovce

Lifestyle / Flash | 15. 04. 2016. u 11:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedina Bošnjakinja baka Fata Jaganjac, koja se prije petnaest godina vratila u sam grad Bileću, aplicirala je kod ministarstva da dobije ovce.

"Jedina u gradu sam što sam se vratila. Jedan je čovjek bio, ali braća ga odvela u Sarajevo. Ima jedna obitelj, Goranci, sa Kosova. Oni nisu nigdje išli u ratu iz Bileće. On je imao slastičarnu. Oni su tu, ali ja naiđem, njega nekako strah. Ja nasred čaršije ako te sretnem, ja ću reći merhaba. A, on bježi da mu netko ne bi rekao merhaba. Strah ga. Mene, bogami, nije", kaže baka Fata.

Iako sama u Bileći, zapravo nikada se tako ne osjeća. Svaki dan joj netko navrati. Posebno sada, u proljeće.

"Svako mi svrati. Bili su mi iz Sarajeva, iz Hadžića. Proljeće. Nema dana da mi neće netko navratiti. Ja ušla u bašču kad dođoše. Sada vi, pa opet će netko. I hodža, Sadet ef. Bilalić, glavni imam u Gacku i Bileći, mi često dođe sa ženom. Imam kćerku, Amru, neka je živa i zdrava, udata je u Janji kod Bijeljine. Odem i kod nje, ali ovdje sam većinom", rekla je baka za agenciju Anadoliju.

Živi, kaže Fata, kako se mora. Rekla je da se u Bileću najviše vratila zbog sinovog mezara.

"Znate što me najviše privuklo: meni je 1990. sin poginuo u prometnoj nesreći. I tu je ukopan i ja gdje god budem to me uvijek vraća ovdje. Najviše sam se radi toga vratila", kaže nana Fata.

Iako je jedina Bošnjakinja u Bileći, radi tih osjećaja morala se naprosto vratiti.

Fata je iz Bileće otišla 1993, a vratila se 2001. godine.

Inače, Fata drži ključeve Careve džamije (gradske) u Bileći i rado svakome ko želi, otvori njena vrata. U džamiji se svakog petka na džumu okupi nekolicina vjernika iz okolnih bilećkih sela kako bi obavili namaz, a isto je i za ramazane, bajrame...

 

Kopirati
Drag cursor here to close