Deveta umjetnost

Povratak stripa u Mostar i Hercegovinu

Lifestyle / Flash | 21. 11. 2016. u 14:25 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obožavatelji stripova, tzv. devete umjetnosti, po prvi put će u Mostaru i Hercegovini moći nazočiti bogatom strip-vikendu, koji organizira udruga ljubitelja stripa iz Mostara MoStrip, a koji će se održati 17. prosinca.

Crtanje i izrada stripova

Na ovom strip-susretu i događaju koji će se održati u prostorijama Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u vremenu od 10 do 20 sati stripoljupci će moći uživati u pravoj manifestaciji crtane priče s mnoštvom sadržaja i izložbi. Posebni gosti prvog mostarskog strip-vikenda bit će zvučna imena stripa današnjice, poput crtača i autora Milorada Vicanovića Maze, Dražena Kovačevića, Dejana Šijuka, Zorana Pejića, Enesa Čišića, Renata Vladimira Renkyja te mnogih drugih. Festival će se sastojati od nekoliko različitih tribina, pri čemu se posebno izdvaja ona (predavanje) o procesu nastanka stripova u teoriji, te tribina koja za temu ima osvrt na potencijal domaće strip-scene i rad domaćih strip-autora kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Zoran Pejić će predstaviti strip-seriju Wunderwaffen o alternativnoj povijesti i zrakoplovstvu koju je u strip-priču vješto svojim jedinstvenim i vrhunskim crtežom predočio Milorad Vicanović Maza, domaći autor, inače rođeni Banjolučanin. O kvaliteti njegova crteža i priče svjedoči spomenuti serijal, ali i čitav niz drugih grafičkih novela iz pera ovog vrsnog majstora stripa.

Bit će upriličeno crtanje uživo koje će za mostarsku publiku i premijerno učiniti autori gosti te potpisivanje strip-albuma za kolekcionare. U okviru ovog vikenda bit će priređena i mala maketarska izložba u okviru koje će svoje makete borbenih zrakoplova i podmornica, poput onih u strip-serijalu Wunderwaffen, predstaviti neki od mostarskih maketara. Najmlađim posjetiteljima bit će podijeljeni stripovi.



Klub ljubitelja stripa MoStrip iz Mostara osnovan je krajem 2015. godine. Registriran je kao udruga građana. Predsjednik ovog kluba je Dubravko Šimić, a podpredsjednik Dinko Šuta, obojica iz Mostara.

Ideja za osnivanje ove udruge nastala je, kako nam je za Večernji list rekao predsjednik Dubravko Šimić, spontano na vikend-kavama i druženjima ljubitelja stripa iz Mostara.

''Sastajali smo se kako bismo razmijenili ideje, iskustva, prokomentirali novosti u svijetu stripa, stanje na strip-sceni, izdavaštvo i sve druge teme vezane uz strip. Većina nas bila je i na različitim strip-festivalima kao što je Mafest i CRŠ pa se, između ostalih tema na druženjima, nametnula i tema o strip-festivalu u Mostaru. Malo smo se dvoumili je li to moguće i kako to izvesti u Mostaru. Treba li možda prvo početi s nekim radionicama za djecu, posjetima školama ili se odmah upustiti u organizaciju festivala? Na kraju smo ipak odlučili organizirati festival. U tu svrhu nas sedmorica osnovala smo udrugu Klub MoStrip i polako idemo prema cilju i prvom strip-vikendu u Hercegovini”, izjavio je Dubravko Šimić, predsjednik kluba.

Dan prije strip-vikenda, 16. prosinca, bit će organizirano kratko druženje i otvaranje prve mostarske striparnice Tarantula u Centru II. U posebno prilagođenom prostoru svi ljubitelji stripa moći će iz prve ruke nabaviti sva strip-izdanja s domaćeg i stranog tržišta. Bit će izložen bogat izbor vrhunskih grafičkih novela, tvrdo uvezanih strip-serijala svjetski poznatih kuća, poput Libellusa, Bijelog puta, Fibre, Ludensa, Strip agenta, Darkwooda, Čarobne knjige i raznih drugih. Tu se mogu nabaviti i strip-serije starijih datuma koji više nisu u prodaji poput svepopularnih Zlatne serije, Lunov magnus stripa i starih primjeraka Alana Forda.

Čitaonica za najmlađe

U okviru prve mostarske striparnice bit će organizirana i čitaonica stripova za najmlađe s idejom da se kultura čitanja stripa vrati u Hercegovinu i Mostar i tako privuče i mnoštvo novih stripomana. Smatramo kako će jedan ovakav događaj doživjeti punu afirmaciju uz adekvatnu posjećenost jer će se na strip-vikendu imati što vidjeti i novo naučiti. To i jest misija devete umjetnosti - umjetnosti pretakanja priča i događanja u crtane oblike. Upravo su mnogi svoje prve spoznaje o svijetu, navike čitanja i učenja ostvarili uz nezaboravnog Zagora, Texa, Kit Tellera, Malog rendžera, Kena Parkera, Mister Noa, Martina Mysterea i Alana Forda, koji su mnoge ljubitelje stripa vječno vezali uz sebe učeći kako će biti bolji ljudi i nikada ne prestati sanjati, prenosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close