Podgorica

Povorka ponosa završena bez incidenata

Lifestyle / Flash | 17. 12. 2016. u 14:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povorka ponosa, pod sloganom "Podrška - Obiteljska vrijednost", održana je danas u Podgorici. Uz manje prisustvo policije, u odnosu na prethodne godine, Povorka je završena bez incidenata. Sudinici Povorke poslali poruku, u kojoj traže podršku od svojih obitelji.

Na današnjoj Povorci okupilo se oko 200 sudionika. Podršku LGBT osobama pružili su ministri za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka i kulture Janko Ljumović. Na Povorci su se pojavili predstavnici većine političkih stranaka, nevladinog sektora, medija, diplomatskog zbora.

Izvršni direktor NVO "Kvir Montenegro", Danijel Kalezić, zatražio je podršku od onih do kojih im je najviše stalo - očeva, majki, braće, sestara i rodbine.

"Tema ovogodišnjeg Prajda je 'podrška kao obiteljska vrijednost'. Podrška koja svima nama treba. Tražimo podršku od onih od kojih podršku dobijamo uvijek, ali ona izostaje u situacijama kada članovi naše obitelji saznaju da smo mi gejevi ili lezbejke, biseksualne, trans, queer osobe. Dajte nam podršku, jer nam treba, zato što samo ako jesmo out, samo ako kažemo da jesmo to što jesmo, možemo imati pravi obiteljski odnos", rekao je Kalezić.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmet Zenka, priopćio je da je društvo razvijeno onoliko koliko je razvijena i njegova svijest, poručujući da je "podrška obitelji najbitnija".

"Podrška je najbitnija od obitelji. Društvo je razvijeno koliko i njegova svijest. Nitko od nas nije pozvan da sudi drugom", rekao je Zenka, navodeći da je važna dobra suradnja svih institucija.

Današnja Povorka ponosa peta je po redu koja je održana u Crnoj Gori. Prvu je u Budvi 24. srpnja 2013. godine organizirao LGBT Forum Progres, kada je više stotina protivnika tog događaja napalo sudionike, pri čemu je bilo dvadesetak ozlijeđenih i uhićenih. Druga parada ponosa održana je Podgorici 20. listpada iste godine, osiguravalo je oko 2.000 policajaca, a na više lokacija u glavnom gradu zabilježeni su incidenti. Treća Parada, koja je 2. studenog 2014. godine održana u Podgorici pod sloganom "Tradicionalno ponosni", završena je bez incidenata, baš kao i prošlogodišnja, održana 13. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close