Virtualna okupljanja

Pedeseta godišnjica povorke ponosa u svijetu

Jedno od glavnih događanja u kalendaru Povorke ponosa je London Pride.
Lifestyle / Flash | 28. 06. 2020. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pedeset godina nakon održavanja prve Povorke ponosa u New Yorku, LGBT zajednica diljem svijeta u subotu je svoju obljetnicu zbog pandemije koronavirusa uglavnom obilježila virtualnim okupljanjima pod nazivom 'Global Pride'.

Jedno od glavnih događanja u kalendaru Povorke ponosa je London Pride.

Manja skupina od petnaestak ljudi, među kojima je bio i veteran pokreta, Peter Tatchell, za ovu prigodu odjeven u odjeću duginih boja, izašla je na londonske ulice da bi obilježila pedesetu godišnjicu osnivanja London Gay Liberation Fronta.

"Ovim okupljanjem želimo podsjetiti da je riječ o borbi za prava LGBT zajednice", istaknuo je 68-godišnji aktivist.

Potpora londonskog gradonačelnika

Snimke manjih okupljanja održanih u svijetu emitirane su na golemom platnu postavljenom na Piccadilly Squareu, a londonski gradonačelnik Sadiq Khan sudionicima je tvitom poslao izraze svoje potpore.

Policija je procijenila da se u Berlinu, unatoč visokoj temperaturi koja je iznosila 30 Celzijevih stupnjeva, okupilo oko 3500 sudionika povorke.

Poruka njemačkog ministra vanjskih poslova

I njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas poslao je tweet potpore pripadnicima LGBT zajednice širom svijeta: "Budite ponosni! Bez obzira na to koga volite i bez obzira na to gdje živite".

Foto:Getty / Pedeseta godišnjica povorke ponosa

U Beču je je održana parada u kojoj je sudjelovalo dvjestotinjak automobila i motocikala ukrašenih transparentima u duginim bojama. Organizatori kažu da je povorku pozdravilo oko 5000 gledatelja te ističu da je riječ o manjoj verziji godišnje parade koja obično okupi i više stotina tisuća ljudi.

U Londonu je online Global Pride, uz slogan "Biti, ustrajati, oduprijeti se" počeo u 7 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Video poruka Baracka Obame i potpora Joea Bidena

Bivši američki predsjednik Barack Obama sudionicima parade uputio je video poruku, u kojoj je odao počast posjetiteljima njujorškog bara 'Stonewall Inn' u Greenwich Villageu, koji su se 1969. godine pobunili protiv policijske racije, pokrenuvši na taj način suvremeni pokret za prava homoseksualaca u svijetu.

U noći 28. lipnja 1969. oko 1.20 policija je ušla u njujorški klub, prekinuvši slobodno izražavanje i druženje okupljenih mladih ljudi, uglavnom gej mladića, transrodnih osoba i lezbijki s ruba njujorškog društva i iz potlačenih klasa te se prvi put suočila s njihovim otporom.

"Zahvaljujući otporu koji su oni tada pružili i desetljećima borbe koja je potom uslijedila, prije pet godina u ovoj je zemlji legaliziran istospolni brak, a ovaj je mjesec Vrhovni sud donio odluku po kojoj poslodavci ne smiju diskriminirati LGBTQ zaposlenike ", kazao je Obama.

I američki demokratski predsjednički kandidat za Bijelu kuću, Joe Biden podsjetio je na odluku Vrhovnog suda, kazavši da je proslava ove godine bila "posebno dirljiva".

PozIva na kažnjavanje zločina počinjenih iz mržnje

U Argentini su javne zgrade i spomenici bili osvijetljeni u duginim bojama, a aktivisti su na društvenim mrežama organizirali tjedan proslave Parade ponosa, premda se ona u toj zemlji obično održava u studenome.

Gej aktivisti Meksika su tijekom 'virtualne parade' pozvali na pravedno postupanje kada su posrijedi zločini počinjeni iz mržnje

"Tijekom prošle godine svaki treći dan ubijena jedna osoba, pripadnica LQBTQ zajednice. Samo 10 posto takvih ubojstava se istražuje i proglašava ih se zločinima počinjenim iz mržnje", istaknuli su meksički organizatori povorke.

Glavnom meksičkom avenijom Reformom ove je godine, zbog pandemije koronavirusa u Povorci ponosa prošetalo samo dvjestotinjak aktivista, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close