Samo 6000 godina

Povlačenje i ponovno širenje leda Antarktike: tračak nade

Istraživanje otkriva da se ledeni pokrivač povlačio i ponovno širio na većem području nego što se prethodno mislilo.
Lifestyle / Flash | 11. 06. 2023. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povlačenje i ponovno širenje leda Antarktike

Zapadnoantarktički ledeni pokrivač se topi alarmantnom brzinom, a nova istraživanja sugeriraju da ako globalne temperature porastu za 1,5 do 2,0 stupnja Celzija iznad predindustrijskih razina, ledeni pokrivač bi mogao prijeći točku preokreta nepovratnog povlačenja unutar nekoliko desetljeća. Studija je otkrila da je prije 6.000 godina rub ledenog pokrivača na tlu mogao biti čak 250 kilometara unutrašnjosti od trenutne lokacije.

Povlačenje i ponovno širenje leda Antarktike: tračak nade

Vodeći autor Ryan Venturelli, paleoglacijolog na Colorado School of Mines, objasnio je da, iako je trenutno povlačenje Thwaitesovog ledenjaka mnogo brže nego ikad prije, geološki zapis pokazuje da se led može oporaviti. Studija, objavljena u časopisu AGU Advances, predstavlja prvo geološko ograničenje za lokaciju i kretanje ledenog pokrivača od posljednjeg ledenog doba.

Povlačenje linije oslonca: ključ za porast razine mora

Linija prizemljenja, gdje ledenjak ili ledena ploča napušta čvrsto tlo i počinje plutati na vodi kao ledena ploča, ključna je za razumijevanje porasta razine mora. Kako se linije prizemljenja povlače dalje u unutrašnjost, ledeni pokrivač postaje ranjiviji, izlažući deblji led zagrijavanju oceana. Tijekom posljednjeg glacijalnog maksimuma, prije oko 20.000 godina, zapadnoantarktički ledeni pokrivač bio je ukopan u morskom dnu i od tada se povlači, prenosi kozmos.hr.

Misterij povlačenja ledenog pokrivača u prošlosti

Venturelli i njezin tim koristili su radiokarbonsko datiranje na ugljikom ispunjenim sedimentima i uzorcima vode iz jezera pokopanog pod kilometrom leda kako bi utvrdili prošlo povlačenje ledenog pokrivača. Otkriveno je da je ugljik u jezeru star oko 6.000 godina, što sugerira da je ono što je sada jezero nekad bilo morsko dno. Linija prizemljenja mogla bi biti 100 kilometara dalje u unutrašnjosti u to vrijeme.

Put do oporavka leda

Istraživači sada nastoje procjeniti uvjete koji su omogućili ponovno širenje leda. Mogućnosti uključuju povrat zemljišta nakon što je ogromna težina ledenog pokrivača oslobođena ili blage promjene klime. Razumijevanje procesa reverzibilnosti moglo bi pružiti nadu za budućnost antarktičkog ledenog pokrivača.

Kopirati
Drag cursor here to close