WHO

Povećanje poreza na cigarete će smanjiti pušenje

Lifestyle / Flash | 16. 10. 2014. u 13:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na povećanje poreza na cigarete, jer njeni stručnjaci vjeruju da bi takve mjere dovele do smanjenja broja pušača.

Naime, riječ je o preporukama koje su vezane uz već postojeću Konvenciju o kontroli duhanskih proizvoda koju su potpisale 179 zemlje, javlja Reuters.

WHO napominje da je povećanje cijena cigareta zbog većih poreza direktno povezano s reduciranjem pušenja kod mladih osoba i ljudi s niskim prihodima.

U smjernicama WHO se preporučuje upotreba dodatnih poreznih prihoda od prodaje cigareta za financiranje programa namijenjenih borbi protiv pušenja.

WHO, također, upozorava da kod odojčadi i male djece duhanski dim dovodi do bitno učestalijih bronhitisa i ostalih bolesti dišnog sustava, kao i da na svakih osam sekundi jedna osoba na svijetu umre zbog posljedica štetnog djelovanja duhana.

Također, procjenjuje se da je kod muškaraca uz pušenje vezano 90 do 95 posto smrti od raka bronhija i pluća, oko 80 posto smrti zbog kronične opstruktivne bolesti pluća, oko 50 posto smrti od ostalih zloćudnih bolesti i oko 30 posto smrti od bolesti krvnih sudova.

Kod žena, osim što izaziva maligne, kronične plućne i bolesti krvnih sudova, štetan utjecaj pušenja dovodi se u vezu s povećanim rizikom od neplodnosti, a trudnice koje puše imaju veći rizik od spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja i rađanja djeteta manje porođajne težine.

Pasivnim pušačima koji udišu duhanski dim povećava se rizik umiranja zbog koronarne bolesti za oko 25 posto, a rizik obolijevanja od raka pluća i bronhija je oko 35 posto veći nego kod nepušača koji nisu izloženi pasivnom pušenju.

Kopirati
Drag cursor here to close