Mostar i Konjic

Potpišite deklaraciju za prevenciju nasilja

Lifestyle / Flash | 09. 12. 2014. u 08:11 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevladina organizacija Snaga Mladih/Youth Power iz Mostara organizira potpisivanje deklaracije za prevenciju rodno zasnovanog nasilja u srijedu 10. prosinca na dvije lokacije, u Mostaru, Mepas Mall u vremenu od 13 do 16 sati i u Konjicu – JU Srednja škola Konjic od 11.30 do 13:30 sati.

Riječ je o globalnoj akciji pod nazivom "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja". Akcija ima za cilj ukazati na problem rodno zasnovanog nasilja kao i promovirati prevenciju nasilja. Mostar i Konjic, kao jedni od većih gradova u Hercegovini, su uključeni u ovu akciju kroz aktivnost potpisivanja deklaracije "Mojih 5". 

Aktivnost potpisivanja deklaracije se održava u sklopu projekta "Inicijativa mladića" - "Promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavajući rodne stereotipe".

Deklaracija je otiskana na velikom bijelom platnu na kojoj se mladi potpisuju ostavljajući otisak dlana uz pomoć raznih boja koje predstavljaju prihvatanje svih različitosti kao i aktivističko, umjetničko djelo. Deklaracija podjeća da su svi oblici nasilja pogrešni, ali i preventivni kroz obrazovanje mladih ljudi koji imaju važnu ulogu u izgradnji društva baziranog na spolnoj jednakosti i ljudskim pravima.

Projekat "Inicijativa mladića" se implementira u suradnji sa Care International, Balkans uz podršku Swiss Government, Austrian Development Cooperation, OAK Foundation i CARE Deutschland-Luxemburg. 

Kopirati
Drag cursor here to close