BiH

Poskupljenje cigareta smanjilo broj pušača

Lifestyle / Flash | 29. 01. 2016. u 16:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj oko 31 posto stanovništva su pušači, što znači da je duplo više nepušača.

''Taj podatak ohrabruje. Međutim, rezultati istraživanja pokazuju da je konzumiranje duhanskih proizvoda među populacijom od 13 do 15 godina oko 7,9 posto'', naglasio je viši stručni suradnik za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

Prema njegovim riječima, praksa je pokazala da je povećanje poreza i trošarina na duhan i duhanske proizvode, odnosno povećanje cijena ovih proizvoda, jedna od najefikasnijih mjera prevencije upotrebe duhana i duhanskih proizvoda.

Vrlo važna pomoć profesionalaca

Nacionalni koordinator za kontrolu duhana Darko Marković naglasio je da kroz duhanski dim pušač u organizam unese od 4.000 do 4.500 kemijskih spojeva koji oštećuju zdravlje.

''Od toga 40 spojeva je kancerogeno'', upozorio je dr. Marković.

Naglasio je da je u odvikavanju od pušenja stanovništvu vrlo važna podrška zdravstvenih profesionalaca.

''Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je za oko 600 doktora obiteljske medicine i oko 900 medicinskih sestara omogućilo dodatnu edukaciju za podršku pacijentima koji žele da se odviknu od ove štetne navike'', rekao je Marković.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv pušenja, koji se u Republici Srpskoj tradicionalno obilježava 31. siječnja, rečeno je i da svaki pušač prilikom kupovine cigareta ima mogućnost izbora da taj novac ''preusmjeri'' na kupovinu voća i povrća.

Utjecaj na zdravlje

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica pušenja u svijetu godišnje umire oko šest milijuna ljudi, pri čemu u svijetu puši više od tri milijarde ljudi.

Ova navika može dovesti do nastanka raznih vrsta malignih bolesti (karcinoma bronha i pluća, grkljana, ždrijela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokraćnog mjehura, gušterače, vrata maternice), kao i do nastanka kronične opstruktivne bolesti pluća i niza drugih oboljenja organa za disanje.

Pušenje utječe i na nastanak i razvoj bolesti srca i krvnih žila i jedan je od četiri najveća faktora rizika za infarkt miokarda. Moždani udar i bolesti periferne cirkulacije su povezane s pušenjem.

Kopirati
Drag cursor here to close