"Zajedno smo jači"

'Ponosni na sebe': Mostarski studenti za pomoć osobama s invaliditetom

Lifestyle / Flash | 15. 07. 2016. u 08:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu kampanje "Ponosni na sebe" danas su studenti Sveučilišta u Mostaru ispred tržnog centra Mepas Mall glumili osobe s invaliditetom kako bi ilustrirati poteškoće s kojima se ta kategorija populacije svakodnevno suočava.

Kampanju provodi Koalicija organizacija osoba s invaliditetom (OOSI) Hercegovačko-neretvanske županije "Zajedno smo jači" koja okuplja 12 udruga s područja HNŽ-a koje se bave problemima osoba s invaliditetom.

Cilj je kampanje raditi na poboljšanju uvjeta osoba s invaliditetom primjenom strateških ciljeva u okviru zajedničkih aktivnosti za jednake mogućnosti osoba s invaliditetom s ostalim građanima po pitanju ortopedskih i drugih medicinskih pomagala.

Također će se u kampanji zahtijevati izmjene i dopune određenih zakonskih i podzakonskih akata kojima će se, kako ističu organizatori, stvoriti društvo jednakih mogućnosti.

Predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar Davor Ledić kazao je kako današnjom aktivnošću studenti žele ukazati na probleme osoba s invaliditetom, kao i na nedostatak adekvatnih ortopedskih pomagala, s kojima bi se, kako je rekao, ovakvim osobama omogućilo što bolju uključenost u lokalnoj zajednici i ravnopravne mogućnosti.

Naglasio je kako Grad Mostar ne pruža adekvatnu pomoć za osobe s invaliditetom te je naveo primjer nepostojanja zvučne signalizacije za slijepe osobe na pješačkim prijelazima, kao i jako mali broj prilagođenih tektonskih objekata.

Studentica Sanja Kačavenda, koja je sudjelovala u današnjoj akciji glumeći osobu u invalidskim kolicima, kazala je da se odlučila na ovu akciju kako bi dala svoj doprinos u pomoći osobama s invaliditetom koje trebaju imati pristup svim ustanovama i objektima i sve mogućnosti koje ima svaka druga osoba.

Kampanja "Ponosni na sebe" počela je sredinom travnja, trajat će do kraja godine, a istovremeno se provodi i na području Sarajeva, Doboja, Bijeljine i Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close