Španjolska

Pomilovane žene pogubljene zbog vještičarenja od 15. do 18. stoljeća

Zastupnici su velikom većinom glasova donijeli rezoluciju o rehabilitaciji sjećanja na više od 700 žena koje su mučene i ubijene.
Lifestyle / Flash | 27. 01. 2022. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katalonski regionalni parlament službeno je pomilovao stotine žena pogubljenih zbog vještičarenja između 15. i 18. stoljeća.

Zastupnici su velikom većinom glasova donijeli rezoluciju o rehabilitaciji sjećanja na više od 700 žena koje su mučene i ubijene.

Španjolski povjesničari otkrili su da je Katalonija bila jedna od prvih regija u Europi koja je provodila lov na vještice.

Također se smatrala jednim od najgorih područja za pogubljenja.

"Nedavno smo otkrili imena više od 700 žena koje su bile proganjane, mučene i pogubljene između 15. i 18. stoljeća", poručile su grupe koje su izglasovale rezoluciju.

"Vještice su često smatrane krivim za iznenadnu smrt djece ili za lošu žetvu", kazao je Pau Castell, profesor moderne povijesti na Sveučilištu u Barceloni.

Ljevičarske grupe kažu da su žene bile "žrtve mizoginog progona" i žele da im se oda počast dajući imena ulicama po njima, prenosi Klix.

Vjeruje se da su deseci tisuća žena širom Europe osuđene na smrt zbog vještičarenja.

Taj potez uslijedio je nakon sličnih inicijativa u Škotskoj, Švicarskoj i Norveškoj.

"Prije su nas nazivali vješticama, sada nas zovu 'feminazima' ili histeričnima ili seksualno frustriranima. Prije su provodili lov na vještice, sada to nazivamo femicidom", rekla je regionalna zamjenica Jenn Diaz iz vladajućeg ERC-a, prenosi agencija AFP .

Kopirati
Drag cursor here to close