Provjerite

Položaj spavanja otkriva koliko ste sretni u vezi

Lifestyle / Flash | 16. 04. 2014. u 10:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo istraživanje pokazalo je da položaj u kojem spavamo s partnerom otkriva koliko je veza čvrsta, a ključ je u udaljenosti između parova - rezultati ukazuju na to da su najsretniji parovi koji spavaju na udaljenosti manjoj od centimetra.

Parovi koji spavaju udaljeni jedno od drugoga manje od centimetar ili dva imaju veće šanse za sretnu vezu nego parovi koji spavaju udaljeni 30 ili više centimetara, otkrili su znanstvenici u novom istraživanju. Također, sretniji su i parovi koji se tijekom noći fizički dodiruju od onih koji spavaju svatko na svojoj strani kreveta.

Istraživanje, koje je objavila udruga Edinburgh International Science Festival, proširuje rad psihijatra Samuela Dunkella koji je otkrio da su osobe koje spavaju u sklupčanom, fetusnom položaju češće neodlučne, uznemirene i osjetljive na kritiku. Osobe koje spavaju u polufetusnom položaju, sa skupljenim koljenima, najčešće su pomirljive, spremne na kompromis i nisu sklone ekstremnim stavovima.

Osobe koje spavaju u tzv. kraljevskom položaju, odnosno ravno ispružene na leđima, vrlo često su samouvjerene i otvorene, a oni koji spavaju na trbuhu s glavom položenom ravno na jastuk često su pomalo kruti i naginju perfekcionizmu.

Nova studija pokazala je da 42 posto parova spava okrenuto jedno drugom leđima, 31 posto parova spava okrenuo licem u istom smjeru, a svega 4 posto parova spava okrenuto licem jedno prema drugome. Tijekom sna se 34 posto parova dodiruje, 12 posto spava udaljeno jedno od drugoga svega jedan do dva centimetra dok 4 posto parova spava na udaljenosti većoj od pola metra.

Prema riječima znanstvenika, parovi koji spavaju blizu jedno drugom te se u snu dodiruju u pravilu su sretniji, i to ako spavaju okrenuti licem prema licu partnera, u pozi 'žlice', u pozi u kojoj su okrenuti u istom smjeru ili pak naslonjeni leđima jedno na drugo.

Psiholog i profesor na Sveučilištu u Hertfordshireu Richard Wiseman, koji je proveo istraživanje u kojemu je sudjelovalo 1.100 ljudi, kaže da je 94 posto parova koji se tijekom sna dodiruju zadovoljno svojom vezom, u usporedbi s 68 posto parova koji tijekom noći nemaju fizički kontakt. Kako napominje voditelj istraživanja, poza u kojoj spavamo s partnerom u velikoj mjeri otkriva prirodu tog odnosa, ali daje i uvid u osobnost. Osim toga, rezultati istraživanja ukazuju na to da ljudi koji spavaju u neposrednoj blizini svojih partnera imaju veću vjerojatnost da budu ekstrovertirani.

Kopirati
Drag cursor here to close