Teška situacija

Položaj slijepih osoba težak s tendencijom pogoršanja

Lifestyle / Flash | 29. 11. 2016. u 11:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Udruženja slijepih Županije Sarajevo organizirali su danas Međunarodnu konferenciju o implementaciji Konvencije o pravima osoba s invaliditetom (OSI) u BiH, a razgovarano je o načinima za poboljšanje položaja slijepih osoba kod nas za koji kažu da je težak s tendencijom pogoršanja.

Na tom skupu predstavnici Saveza slijepih Švedske prenijeli su predstavnicima organizacija slijepih u FBiH vlastita iskustva, a u namjeri da se razmotri mogućnost primjene tih principa i u BiH.

Direktor Udruženja Fikret Zuko svjestan je da država nema financijskih mogućnosti poput Švedske za taj nivo podrške, ali kaže da je bitno poduzimati korake da bi stanje u toj oblasti barem u perspektivi bilo bolje.

''Ako ne budemo na vrijeme razmišljali o tome, imat ćemo sve težu situaciju. Imamo alate i znanje, trebamo samo osigurati da institucije vlasti rade na tome i u granicama mogućnosti osiguraju novac da se to implementira i u BiH'', naglasio je.

A trenutni položaj slijepih osoba u BiH Zuko je okarakterizirao kao težak s tendencijom pogoršanja. Ističe da razvoj tehnike i tehnologije ne znači boljitak i za slijepe osobe, a pristupačnost je za njih poseban problem.

''Sve je, manje-više, vizualno. Društvene mreže su vizualne, nije nam mnogo toga prilagođeno. Čak ako (putem projekata) i nabavimo neko od nama prilagođenih sredstava imamo problem edukacije'', kaže Feni Zuko.

Skupu je nazočio i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača koji je kazao Feni da je ministarstvo, što ga predvodi, informirano o situaciji u kojoj je ta populacija i u redovnoj su komunikaciji sa njima sve u namjeri da im se poboljša položaj. Znaju, kaže, da postoje problemi, ali i ističe da sve što je realno moguće Ministarstvo želi uraditi i praviti iskorake.

''To je oblast u kojoj moramo imati bitne promjene. Prema osobama s invaliditetom želimo pokazati puno poštovanje što ga Vlada i Ministartvo imaju prema njima. Želja nam je da, u narednoj godini reforme socijalne politike, tom segmentu posvetimo posebnu pažnju te implementacijom akcijskih planova i drugih aktivnosti postignemo bitan iskorak'', kazao je Drljača.

Dvodnevna konferencija "Implementacija Konvencije o pravima OSI u BiH, položaj slijepih, stanje, perspektive i izazovi" dio je projekta nazvanog "Razvoj kapaciteta organizacija slijepih u FBiH" koji financira SIDA/MyRight Švedska u partnerstvu sa Savezom slijepih Švedske.

Kopirati
Drag cursor here to close