Oprez

'Podmažete' li želudac prije alkohola mogli biste požaliti

Je li zaista istina da se trebamo dobro najesti prije nego poželimo počastiti se nečim alkoholnim ili je to samo urbani mit?
Lifestyle / Flash | 16. 05. 2021. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi smo se nekada našli u situaciji kada smo gladni išli na pivicu, možda i dvije, i tako ustanovili da osamljeni paketić kikirikija koji smo na kraju pojeli za večeru nije baš zgoditak. Je li zaista istina da se trebamo dobro najesti prije nego poželimo počastiti se nečim alkoholnim ili je to samo urbani mit? Doživljavajući mamurluk iz pakla možda ga nismo povezali s praznim želucem.

Prema stručnjacima na internetskoj web stranici liječnika Zava, pijenje praznog želuca, dok smo gladni, vjerojatno nije najbolja ideja jer stvara lošu reakciju s razinom alkohola u krvi. Doktor Simran Deo, liječnik iz Zave, rekao je za LADbible: "Neke su studije pokazale da razina alkohola u krvi postignuta pijenjem natašte može biti i do 4 puta veća nego nakon jela."

Deo je objasnio: "Na prazan želudac razina alkohola u krvi obično doseže najvišu vrijednost oko jedan sat nakon pijenja, a to se smanjuje tijekom sljedeća 4 sata. "Kad je hrana prisutna u želucu, smanjuje apsorpciju alkohola usporavajući procese koji se koriste za njegovo pražnjenje." Dobro je znati! U stvari, jedenje obroka prije pijenja može čak pomoći i u vezi težine mamurluka sljedeći dan.

Doktorica Kathryn Basford, također liječnica u Zavi, dodala je: "Hrana usporava apsorpciju alkohola u krvotok, a također ubrzava način na koji tijelo počinje razgrađivati alkohol. "To znači da će razina alkohola u krvi biti viša i brže će se povećavati ako piješ natašte. "Dakle, vjerojatnije je da ćeš se brže napiti ako ne jedeš prije, a također ćeš osjetiti negativne učinke alkohola, osjećaj crvenila, mučnine, glavobolje itd."

Što se tiče najbolje vrste hrane koju treba jesti prije velikog noćnog provoda, Basford vjeruje da bi nešto što je bogato vitaminima moglo dugoročno pomoći - ali da je svakako bolje jesti bilo što nego ništa. Rekla je: "Čini se da vrsta hrane koja se jede, na primjer masti, ugljikohidrati ili proteini, ne utječe na razgradnju alkohola.

"Dakle, sve dok pojedeš obrok prije ispijanja alkohola, to će pomoći smanjiti učinke alkohola i sutrašnji mamurluk. "Međutim, hrana s puno vitamina i sadržajem vode može pomoći - pa će voće i povrće umjesto masne hrane biti bolji izbor. Sljedeći put umjesto hamburgera na meniju bi se mogla naći svježa salata!

Kopirati
Drag cursor here to close