Nestabilo vrijeme

Pljuskovi i grmljavina u Mostaru: Nevrijeme izaziva i povremene nestanke struje

Lifestyle / Flash | 14. 05. 2016. u 06:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevrijeme koje je, u subotu 14. svibnja pogodilo Mostar i Hercegovinu, izaziva povremene nestanke struje.U našoj zemlji će prevladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Intenzivnije padavine u Hercegovini, gdje postoje uvjeti za pojavu grmljavine. Vjetar slab do umjeren, zapadni i jugozapadni. Jutarnje temperature od 8 do 13, na jugu od 10 do 15, a dnevne od 14 do 20 stupnjeva. Nivo upozorenja meteoalarma je Žuto (moguća je grmljavina).

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, vozačima se savjetuje opreznija vožnja prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost, prioćeno je iz BiHAMK-a.

Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa se apelira na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno. Na mjestima gdje se izvode radovi postavljena je privremena prometna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Tarčin zbog radova na redovnom održavanju, kroz tunele “Vis”, “25.novembar” i “Grab” prometuje se jednom tunelskom cijevi, dvosmjerno. Ovaj režim prometa potrajat će večeras do ponoći. Na istoj dionici A-1 (u mjestu Treševine) u toku su radovi na sanaciji klizišta. Mole se vozači da na spomenutim lokacijama autoputa znatno smanje brzinu i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na autoputu Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za promet je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16. Kraći zastoji u odvijanju prometa mogući su i na dionicama: Bugojno-Kupres, Kiseljak-Busovača, Kladanj-Olovo, Ustikolina-Goražde, Čapljina-Doljani i Ključ-Sanski Most.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije Bosne i Hercegovine, na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na GP Gorica-Vinjani Donji zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza do 01.06. prometuje se usporeno, tako da se preporučuje korištenje drugih graničnih prelaza.

Kopirati
Drag cursor here to close