Problem svjetskih razmjera

Plastika emitira stakleničke plinove koji pokreću globalno zagrijavanje

Znanstvenici su u ožujku ustanovili da je plutajući plastični otok u Tihom oceanu 16 puta već nego se prethodno mislilo.
Lifestyle / Flash | 04. 08. 2018. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Plastične boce u otpadu

Plastika koju svakodnevno upotrebljavamo emitira stakleničke plinove kada je izložena sunčevoj svjetlosti, pokazali su rezultati studije koja je objavljena u stručnom časopisu PLOS.

Iako plastika izložena sunčevoj svjetlosti emitira male količine metana i etilena, istraživači su zabrinuti jer su emisije metana glavni pokretač globalnog zagrijavanja.

"S obzirom na količinu plastičnog otpda na obalama i količini plastičnog otpada koja je izložena sunčevoj svjetlosti neophodno je pod hitno zaustaviti plastičnu proizvodnju, naročito proizvodnju plastike za jednokratnu upotrebu", rekla je Sarah-Jeanne Royer sa Sveučilišta na Havajima.

Royer sada radi na procjeni količine plastike koja je izložena suncu na globalnoj razini. Cilj joj je pronaći načine ograničenja emitiranja stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene.

Jonathan Nichols sa Sveučilišta u Kolumbiji rekao je kako su ova otkrića veoma važna, jer ne možemo riješiti problem stakleničkih plinova sve dok ne definiramo svaki njegov segment.

Prethodne studije pokazale su da je od 1950. godine proizvedeno više od devet milijardi tona plastike, a da je većina plastičnog otpada u našoj okolini.

Znanstvenici su u ožujku ustanovili da je plutajući plastični otok u Tihom oceanu 16 puta već nego se prethodno mislilo.

Kopirati
Drag cursor here to close