Staza Gospi Sinjskoj

Planinari markiraju stazu od crkve na Šćitu u Prozor Rami do graničnog prijelaza Kamensko

Lifestyle / Flash | 12. 03. 2015. u 08:05 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici HGSS iz Splita na vidikovcu iznad Ramskog jezera sa nekoliko pripadnika planinarskih društava iz Rame i Tomislavgrada izvršili su kratki pokazni tečaj o markiranju projekta "Staza Gospi Sinjskoj".

Prema riječima jednog od članova tomislavgradskog planinarskog društva Bože Radoša, upravo će planinari iz ove dvije općine dalje obaviti markiranje odnosno obilježavanje staze od crkve na Šćitu u Prozor Rami do graničnog prijelaza Kamensko.

Uz pogodne vremenske uvjete, ovaj njihov posao bi trebao biti završen do 9. travnja, s tim da sve oznake moraju biti urađene po zadanim mjerama i oblicima.

''Pošto se radi o stazi koja ima vjerski karakter staza će biti obilježena u žutoj i bijeloj boji, čime se razlikuje od planinarskih staza koje su crvena i bijela urađene u nešto drugačijem obliku'' kazao je Radoš.

Već prvog dana skupa sa mentorima iz hrvatskog GSS, planinari su obilježili stazu do džamije u mjestu Varvare kod Prozor Rame, kroz koje staza dalje vodi prema Šćitu.

Dogovor dvaju planinarskih društava je da će Ramci obilježit stazu do benzinske pumpe koja se nalazi na magistralnoj cesti Tomislavgrad - Šujica dok, će dalje do Kamenskog isti posao obaviti Tomislavgrađani.

Projekt "Staza Gospi Sinjskoj“ financira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina. U ovom prekograničnom projektu ove dvije države, kojeg zajedno provode Grad Sinj i općina Prozor Rama sa svojim partnerima Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Stanica Split, i Gradom Solinom, te općinama Livno i Tomislavgrad, financirat će se uređenje "Staze Gospi Sinjskoj“, koja se generacijama koristila kao hodočasnički put.

Time se želi poboljšati zajednička turistička ponuda temeljena na zajedničkom kulturnom identitetu prekograničnog područja Hrvatske i BiH, a s ciljem povećanja konkurentnosti lokalnog turističkog gospodarstva.

Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 558.031 EUR , od čega se 302.964 EUR odnosi na aktivnosti partnera u RH, a 255.066 EUR na aktivnosti partnera u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close