Hortikultura

Pinija u Hercegovini: Kad može u Rimu, može i u Čapljini

Lifestyle / Flash | 12. 10. 2016. u 12:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz to što se može pohvaliti urbanističkim skladom bez premca u regiji, Čapljina odskače i hortikulturnim uređenjem.

Uz brojne palme na čapljinskim trgovima i oko pojedinih ustanova, ovih dana stigla je još jedna mediteranska novina u obliku sadnje prvih sadnica pinije, koju još zovu pinj ili pitomi bor, na velikom parkirališnom prostoru kod sportske dvorane.

Riječ je o moćnom boru koji raste u zemljama Mediterana, dosta ga ima u hrvatskom priobalju, dok se autohtonim smatra na otoku Mljetu, piše Večernji list. To je vrsta bora neobično jakog korijena i krošnje koja ima oblik kišobrana.

Deblo tzv. pitomog bora je pravo i snažno, čisto od grana, a naraste od 15 do 25 m u visinu. Jak, razgranat sustav korijenja bez žile srčanice jamči otpornost na vjetar, pa je povoljan za sadnju upravo na parkirališnim prostorima. Sadnja crnogorične pinije trebala bi osvježiti izgled zimi, kada su kod bjelogorica gole grane.

''Kad može u Rimu, može i u Čapljini'', kaže Nikica Lovrić, šef Odjela održavanja zelenih površina JKP Čapljina.

Zbog trenda sadnje bjelogorice u drvoredima u poraću, u Čapljini postoji debalans na štetu crnogorice, pa je zbog toga sadnja pinije zanimljiva.

Zadovoljni zbog pinije nisu samo zaljubljenici u floru nego i ptice, u prvom redu vrapci, kojima crnogorica pruža zaštitu.

Kopirati
Drag cursor here to close