Grad ispod grada

Pećine u Izraelu na listi Svjetske baštine UNESCA

Lifestyle / Flash | 24. 06. 2014. u 12:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija UN za obrazovanje, znanost i kulturu - UNESCO proglasila je ove nedjelje mrežu pećina u Izraelu, koje je čovjek napravio, a koje su stare 2.000 godina svjetskom baštinom.

To je osmo mjesto u Izraelu koje je stavljeno na tu listu, navodi Associated press. UNESCO je dodao pećine Beit Guvrin-Maresha, poznate pod nazivom"grad ispod grada", na prestižnu listu mjesta Svketske baštine na godišnjem sastanku u Kataru u nedjelju.

Ovo priopštenje Odbora za Svjetsku baštinu je usljedilo samo dva dana nakon što je ista agencija stavila palestinsko selo Batir na listu ugroženih mjesta, potaknuvši nade stanovnika da će ga zaštititi od separacijske barijere koju je Izrael podigao prema Zapadnoj obali da se odvoji od Palestinaca.

Spomenute pećine su godinama služile kao mjesto za sahranjivanje, skladišta, skloništa, kamenolomi i golubarnici. One se sastoje od odaja i mreže različith funkcija i nalaze se ispod drevnih gradova blizanaca Maresha i Beit Gurvin.

Izrael je ponasan na osam mjesta uvrštenih na listu Svjetske baštine, uključujući Masadu, stari grad Akre, Bahajsko svetilište i Haifu. Samo zemlje koje su potpisale konvenciju o Svjetskoj baštini uz obavezu da će štititi svoje prirodno i kulturno naslijeđe, mogu nominirati neko mjesto, pod uvjetom da ima izuzetnu univerzalnu vrijednost.

Batir, koji se nalazi južno od Jeruzalema, na Zapadnoj obali stavljen je na listu nakon što su Palestinci podnijeli hitnu nominaciju. Smješten je u dolini s drevnim terasama i irigacijskim sustavom koji datira i doba Rimljana.

UNESCO je naveo da se selo suočava sa nepopravljivom štetom i navodi da bi početak izgradnje separacijskog zida mogao izolirati farmere od polja koje su obrađiivali vjekovima.

Izrael je počeo graditi tu barijeru prije više od jedneog desetljeća, tvrdeći da će tako spriječiti napade palestinskih samoubojica bombaša na svoje građane. Palestinci us upozoravali da se radi o prostoj otimačini zemlje jer barijera na nekim mjestima ulazi na teritoriju Zapadne obale, odnosno oduzima im skoro 10% tog područja.

Kopirati
Drag cursor here to close