Veliki Movran

Oživio najviši vodopad u BiH nadomak Mostara

Lokaciju Velikog Movrana nije teško naći, ali je puno veći rizik da ga nećete zateći.
Lifestyle / Flash | 31. 10. 2018. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vecernji.ba / 

Nakon duljeg sušnog razdoblja veći dio Hercegovine zahvatilo je nevrijeme praćeno obilnim oborinama koje su uzrokovale pojavljivanje, Velikog Movrana, najvišeg vodopada u BiH a mnogi bi stručnjaci rekli i Europi.

Movran se pojavio u noći na utorak kad je večernju tišinu proparao zastrašujući huk vode koja je se odjednom počela obrušavati niz južnu stranu planine Čvrsnice.

Inače, na nekih tridesetak kilometara sjeverno od Mostara, u mjestu Drežnica, možete vidjeti jednu veliku atrakciju koja je malo poznata ljudima iz Hercegovine - Veliki Movran.  Movran nije vodopad stalnog karaktera, a visok je 584 metra i moguće ga je vidjeti samo nakon obilnih kiša. Njegova polazna točka nalazi se na 1383 metra, a završna na 799 metara.  Drugi pak govore da je vodopad visok 395 metara, ali sve ovisi od načina računanja i kategorije u koju se ova prirodna atrakcija svrstava.



Veliki Movran je zapravo ogroman sifon u kojem se voda skuplja cijele godine, da bi onda za vrijeme najvećih kiša, kada se planinski procijep potpuno ispuni, Movran eksplodirao i spustio se niz kamenite litice.

Zbog vakuuma i zakona fizike, kada jednom poteče, tekao bi sve dok se sifon u potpunosti ne bi ispraznio. Ponekad bi se Movran pojavio samo jednom u cijeloj sezoni, nakon velikih kiša i trajao bi svega nekoliko sati.

Lokaciju Velikog Movrana nije teško naći, ali je puno veći rizik da ga nećete zateći. Ako se ipak odlučite krenuti u “lov” na Movrana, najbolje vrijeme za to je razdoblje najvećih jesenskih ili proljetnih kiša, kada se uslijed izuzetne varijabilnosti vodotoka Veliki Movran pojavi i jednako tako u nekoliko sati nestane.

Kopirati
Drag cursor here to close