Savjeti

Ovo su tajne savršenog travnjaka

Travnjak je najbolje kositi ujutro jer je tada optimalna vlažnost zraka. Zahvaljujući tome, trava se kosi ravnomjerno.
Lifestyle / Flash | 25. 04. 2021. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Travnjak poput onoga na nogometnom terenu san je svakoga onoga tko ima vrt ili okućnicu na kojoj je zasađena trava. Zeleni tepih bez korova i mahovine i nije tako komplicirano uzgojiti, ali to također ne ovisi samo o ljudskom faktoru nego i klimatskim uvjetima i poziciji travnjaka.

Naravno da će teže biti održavati zelenim travnjak koji se nalazi u mediteranskim predjelima gdje ljeti vladaju visoke temperature. Rješenje za ovakve predjele je sustav navodnjavanja u kojem će trava biti kontrolirano vlažena u određenoj količini i u određenom dobu dana.

Redovita košnja - travnjak je najbolje kositi ujutro jer je tada optimalna vlažnost zraka. Zahvaljujući tome, trava se kosi ravnomjerno. Kako temperatura tijekom dana raste, trava postaje sve tanka, što nije pogodno za pravilan rez. Ako je moguće, dobro je mijenjati smjer košnje. To spriječava zbijanje tla i omogućuje travi da raste u različitom smjeru.

Odrediti visinu košnje nije lako, ali postoje osnovna pravila - ako se kosi suviše niskotravnjak se može uništiti. Za travnjake za rekreaciju visina je 30 mm u proljeće, a ljeti - 25 mm. Tijekom vlažnih godina trava se kosi jednom tjedno, inače je dovoljno svakih 15 dana. za suhih mjeseci dobro je travnjak zalijevati i to u jutarnjim satima, piše Večernji.hr.

Povremeno nadosijavanje- Dosijavanje travnjaka također je važna operacija. Jednostavno, uslijed djelovanja klimatskih uvjeta (suša, niske temperature) i bolesti dio trave svake godine nestane. Ta mjesta na kojima nema trave se moraju dosijavati i to na način da se na ta mjesta posije malo trave te je se prekrije tresetom za travu u sloju od 0,5 – 1 cim.

Za dosijavanje postoje posebne travne smjese obložene hranjivom, ali se time ne treba previše opterećivati. Biti će dovoljno i obično sjeme.

Zalijevanje i prozračivanje - Navodnjavanje travnjaka obično se vrši rasprskivačima. Cijevi za navodnjavanje, spojnice i rasprskivači u pravilu se stavljaju u zemlju. Pod pristiskom vode rasprskivači se podižu i prskalju određenu površinu travnjaka. Takve rasprskivače nazivamo “pop-up” skočnim rasprskivačima. Neće smetati kod kosidbe ili korištenja travnjaka, a ujedno doprinose urednosti travnjaka.

Cijevi se polažu na dubinu od 30-40 cm tako da sustav ničim neće pokvariti krajolik. Posebna upravljačka jedinica omogućuje planiranje navodnjavanja odnosno, dobavu vode u “pravo vrijeme”.

Kopirati
Drag cursor here to close