Ovo su pitanja koja bi trebali postavljati svaki dan ako želite biti uspješni

Lifestyle / Flash | 13. 04. 2016. u 07:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kraju svakoga dana ili tjedna dobro je sjesti i razmisliti o svim postupcima koje smo u tom periodu učinili. Bez tog kratkog trenutka samopropitkivanja, naš moralni i duhovni rast bit će znatno sporiji, piše The Business Insider.

No, kako postići tu unutarnju jasnoću i samosvijest? Stručnjaci tvrde – kroz vječito propitkivanje samih sebe.

Ovo je sedam jednostavnih pitanja koje biste se trebali pitati svaki dan, a koja bi vam trebala pomoći da dugoročno napredujete, osjećate se ispunjenje te da shvatite jeste li na dobrom putu da realizirate svoje životne ciljeve.

1. Što sam napravio dobro?
Ovo je jedno od najlakših pitanja s kojim možete početi propitkivati sebe. Pomoću njega možemo si olakšati put prema vlastitoj samokritici, jednom od najtežih zadataka.

2. Što sam mogao napraviti bolje?
Kada se prisjećate nekih stvari izdvojite one koje su vam posebno privukle pažnju. Je li postojao trenutak na poslu gdje ste napravili pogrešku i svi su to primijetili? Jeste li se probudili kasno četiri dana za redom?

Jeste li se čitav tjedan svađali s vlastitom obitelji i shvatili da ste u krivu? Analizirajte stvari koje ste napravili krivo kako mi mogli započeti proces prihvaćanja vlastitih postupaka, a to je veliki korak naprijed prema poboljšanju.

3. Zbog čega su ovi zadaci bili toliko teški?
Nakon što razmislite i prihvatite vlastite postupke vrijeme je da se usmjerite na poboljšanje. Kada napokon shvatite zašto vam je nešto predstavljalo toliki izazov tek tada se možete posvetiti rješavanju pojedinih problema.

4. Jesam li se približio vlastitim životnim ciljevima?
Ovo je pitanje koje nas podsjeća da je, bez obzira na to koliko su naši postupci mali ili nam se čine trivijalni, sve što radimo zbilja bitno. Ponekad moramo kopati malo dublje kako bi vidjeli rezultate.

5. Koje su dvije stvari u kojima sam zbilja uživao?
Prilikom osvrtanja na vlastite postupke važno je znati kako ste se tada osjećali. To će vam otkriti više o vama samima nego o vašim postupcima.

6. Na što sam uzalud potrošio svoje vrijeme?
Pokušajte otkriti stvari koje su vam bile toliko dosadne i koje ste odgađali samo kako ih ne bi napravili. Jednostavno shvaćanje što volite a što ne volite može pomoći u gradnji vašeg budućeg uspjeha.

7. Što me učinilo ispunjenim?
Kada se pitate ovo pitanje pokušajte se fokusirati na stvari zbog kojih ste osjećali dugotrajno ispunjenje, a ne kratak moment zadovoljstva. Kratka zadovoljstva traju samo nekoliko sati prije nego se vratite u staro stanje. Jednom kada odgovorite na ovo pitanje tek tada možete početi tražiti način da postanete ispunjeniji.

Kopirati
Drag cursor here to close