Jeste li znali?

Ovo je razlog što su vam od vode smežurani prsti na rukama i nogama

Kada izađete iz vode, vaša koža se vraća u normalu. Dok je smežuravanje kože uobičajeno, ne bi trebalo pretjerivati sa vodom pod tušem ili u kadi.
Lifestyle / Flash | 24. 07. 2023. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smežurani prsti na rukama i nogama, tabani, transformiraće se iz glatkih u naborane nakon samo nekoliko minuta u vlažnim uvjetima, kaže dermatolog Alok Vij.

Zašto se ovo dešava objašnjava dr. Vij i nudi nekoliko savjeta za zaštitu kože i od drugih kožnih problema.

Zašto su od vode smežurani prsti

"Smežurani prsti predstavljaju više od pasivne apsorpcije vode u spoljašnji sloj kože bogat proteinima. To je aktivan, prilagodljiv proces koji kontrolira naš simpatički nervni sustav – objašnjava dr. Vij. Naš simpatički nervni sustav dio je većeg sustava zaduženog za nesvjesne tjelesne procese kao što su varenje i disanje. On je uglavnom odgovoran za odgovor 'bori se ili bježi' koji nam je pomogao da opstanemo u prapovijesnim vremenima.

Vjeruje se da smežurana koža zbog vode nastaje smanjenjem krvnih sudova i stvaranjem bora kako bismo lakše držali predmete u vlažnim uvjetima.

"Udubljenja koja se pojavljuju na koži djeluju kao gazišta guma. Ona dozvoljavaju da voda klizi između površine vrhova vaših prstiju i površine predmeta koje pokušavate da uhvatite", objašnjava dr. Vij.

Je li ova pojava normalna?

Da, smežuravanje kože dok je u vodi je bezopasno i dešava se svima. Svima se dešava da im se smežuraju prsti, ruke, koža, ali je najčešće slučaj sa prstima.

Kada izađete iz vode, vaša koža se vraća u normalu. Dok je smežuravanje kože uobičajeno, ne bi trebalo pretjerivati sa vodom pod tušem ili u kadi.

"Kada primjetite da koža počinje da biva smežurana, to je signal da završite sa tuširanjem ili kupanjem", upozorava dr. Vij.

Da bismo izbjegli ovu pojavu trebamo se kupati u toploj, ali ne vrućoj vodi jer tako onemogućavamo uklanjanje prirodnih ulja sa kože. Čim završimo sa tuširanjem ili kupanjem važno je da se kratko osušimo ručnikom, a zatim brzo nanesemo hidratantnu kremu kako bismo vratili vlagu u vanjski sloj kože. Kod onih koji se vole kupati ili dugo plivati u bazenu, smežurana koža je češća pojava. Međutim, veća je briga što se još koži može desiti ako ste toliko dugo uronjeni u vodu.

"Oni koji često plivaju imaju veće probleme od smežuranih prstiju – primjećuje Vij. Stalno izlaganje vodi, kloru i drugim kemikalijama može dovesti do pojave suhe kože, ekcema ili folikulitisa. Da bi se izbjegla iritacija kože, svrab, upala ili infekcija koji nastaju, doktor savetuje:

- ubrzo nakon što izađete iz bazena istuširajte se nakratko, koristeći toplu vodu i blagi sapun
- nakon što završite tuširanje nanesite hidratantnu kremu
- uvijek operite kupaće kostime i dobro ih osušite prije ponovnog nošenja
- nanesite vodootpornu kremu za sunčanje pola sata prije plivanja na otvorenom i svaki put nakon što izađete iz bazena i obrišete se ručnikom

Ovi savjeti pomoći će vam da uživate u mnogim prednostima plivanja bez posljedica po vašu kožu" kaže dr. Vij.

Kada se treba zabrinuti

Ako nam se koža smežura od vode, obično nema razloga za brigu. To je normalna pojava i način na koji nas tijelo štiti i pomaže nam. Ali, ako primjetimo suhu ili naboranu kožu, a nismo bili u vodi, to može signalizirati zdravstveno stanje kao što su:

- dehidracija
- lupus
- limfedem
- bolesti štitne žlezde
- skleroderma
- Rejnoov sindrom

U tim slučajevima, najbolje je da sa liječnikom razgovaramo o našim simptomima.

"Naša koža priča fascinantne priče o načinu na koji su se ljudi prilagodili životnoj sredini. I njen odgovor na produženo izlaganje vodi nimalo se ne razlikuje", zaključuje dr. Vij.

Kopirati
Drag cursor here to close