dokumentarni film

Otvorene prijave za filmski festival ''ParaDOKS''

Lifestyle / Flash | 10. 03. 2015. u 13:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo filmskih i TV autora ”Dokumentarista” Banja Luka pokreće Festival dokumentarnog filma Banja Luka “ParaDOKS”. Festival se osniva sa ciljem da publici , ali i autorima, pruži uvid u aktualnu dokumentarističku produkciju, da se potakne domaća dokumentarna proizvodnja, kao i da se ojača regionalna, te međunarodna suradnja na polju koprodukcija.

Već odavno, dokumentarac u svijetu nije samo priča o povijesti, neobičnim životinjama, i dalekim predjelima. Dokumentarizam je našao svoj put između novinarstva i filmske režije, postao je dominantna forma ovoga vremena, mjesto slobode, sinonim za novo, hrabro, radoznalo, drugačije i neustrašivo u svijetu filma i medija.

Festival dokumentarnog filma “ParaDOKS” je zamišljen kao mjesto sukoba i susreta mišljenja, estetika i etika. Platforma za razmjenu filmskih ideja i iskustava. Susret istoka i zapada, prošlosti i budućnosti, danas. Festival za slobodne ljude! Program Festivala podijeljen je na međunarodnu reviju i natjecateljsku regionalnu i domaću konkurenciju.

U međunarodnom revijalnom programu prikazat će se najbolji svjetski autorski i kreativni dokumentarni filmovi snimljeni i producirani u posljednje dvije godine. Osim natjecateljskih, ParaDoks ima i niz vannatjecateljskih programa – retrospektiva, filmovi fokusirani na pojedine teme, zemlje, žanrove, tehnike i estetike. Biografija, etno, povijest, politika, dokumentarac, tv dokumentarizam, DSLR film…Namjera nam je da se Festival održava svake godine krajem tujna , odnosno početkom listopada.

Iz organizacije Festivala pozivaju zainteresirane autore da svoje filmove prijave i pošalju do 1.6.2015.Da bi sudjelovali na prvom festivalu dokumentarnog filma Banja Luka ParaDoks filmovi moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

1.Da su proizvedeni u posljednje dvije godine.
2.Da nisu prikazani na nekoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom u BiH.
3.Da su prijavljeni do 1.6.2015.

Domaći i regionalni natjecateljski program ima pet kategorija:
1.Kratkometražni dokumentarni film (do 30 minuta)
2.Srednjemetražni dokumentarni film(od 30 do 60 minuta)
3.Dugometražni dokumentarni film (preko 70 minuta)
4.Dokumentarni televizijski film
5.Studentski dokumentarni film

Prijava za službenu konkurenciju mora sadržavati:
1. Sinopsis filma
2. Kratku biografiju i filmografiju redatelja
3. Dvije slike iz filma ili sa snimanja filma
4. Fotografiju redatelja
5. Popis autorske ekipe filma
6. Film u DVD formatu ili putem osobnog You tube ili Vimeo linka

Prijavu poslati na e-mail: [email protected]
Adresa :Festival ParaDOKS, Krfska 58, 78 000 Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina

Kopirati
Drag cursor here to close