sve je to biologija

Otkriveno je zašto ljudi varaju

Lifestyle / Flash | 03. 04. 2016. u 18:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu 'Journal of Experimental Psychology' bavilo se proučavanjem bioloških osobina koje se kriju iza neetičnog ponašanja, kako bi testirali hiptezu da se varanjem smanjuje stres.

Riječ je o ideji da tijelo povećava proizvodnju reproduktivnog hormona testosterona kako bi reguliralo i uravnotežilo učinak kortizola, hormona stresa.

Znanstvenici s Harvarda i Sveučilišta u Teksasu otkrili su da ne samo da visoke razine te dvije vrste hormona znače da postoje veće šanse da će se osoba upustiti u nepoštenu aktivnost, kao što je prevara, nego da endokrinološki regulacijski sustav u tijelu potiče ljude na loše ponašanje.

Ispitanici su dobili test iz matematike, kojeg su trebali i sami ocijeniti. Ali im je rečeno i da što više točnih odgovora budu imali, dobit će veću novčanu nagradu.

Prije i nakon testa uzeti su uzorci njihove sline, koji su dokazali da su osobe s povišenim razinama testosterona 'povećale' broj točnih odgovora. Drugim riječima: lagali su.

"Povišena razina testosterona smanjuje strah od kazne, a povećava osjetljivost na predstojeću nagradu. Povišeni kortizol povezan je s neugodnim stanjem kroničnog stresa koji vas može prilično oslabiti. Testosteron vam zato daje dodatnu hrabrost kako biste varali, a povišeni kortizol vam pruža razlog za prevaru", izjavio je dr. Robert Josephs sa Sveučilišta u Teksasu.

Dakle, sljedeći put kad vas ulove u nečem što ne biste smjeli raditi, nema potrebe za opravdanjima: sve što trebate znati jest da se dežurni krivac krije u biologiji ljudskog tijela, piše Independent.

Kopirati
Drag cursor here to close