Napravite mini vrt

Ostatke voća i povrća od pripreme jela ovih biljaka možete zasaditi

Osim savjeta za pojedine biljke, tu su i dva videa u kojima možete provjeriti kako sve napraviti na pravilan način.
Lifestyle / Flash | 23. 04. 2020. u 20:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dijelovi povrća i voća koje inače bacamo tijekom pripreme jela jednostavno se mogu posaditi u teglu na prozoru, balkonu ili u vrtu i dobiti novi plodovi.

Neki takve biljke uzgajaju kao ukras u domu, dok drugi žele imati voće i povrće iz vlastitog uzgoja, a da pritom ne kupuju sjeme i sadnice.

Salata

Ostatke salate, listove koje bi inače bacili, stavite u vodu i pričekajte nekoliko dana. Vidjet ćete da iz listova rastu žilice, i tada su spremni za sadnju u teglu sa zemljom. Ostavite salatu na prozoru ili balkonu dok ne naraste.

Češnjak

Kad počne klijati od dugog stajanja, češanj češnjaka savršen je za sadnju. Stavite ga u zemlju sa širim dijelom dolje. Smjestite teglu na toplo i sunčano mjesto.

Krumpir

Krumpir koji proklija u ostavi idealan je za sadnju. Odrežite dio na kojem je klica i ostavite da odstoji vani 12 sati kako bi se malo osušio. Potom stavite u zemlju i pričekajte oko mjesec, a možda i više dana na plodove svojeg rada.

Luk

Luk je savršen za sadnju proklija li u smočnici te, umjesto da ga obrezujete i spašavate što je za jelo, stavite ga cijelog u zemlju. Dobit ćete fini, mladi luk. Ili, kada pripremate ručak, donji dio luka (gdje su bile žilice) odrežite zajedno sa centimetar ploda. Stavite u zemlju i zalijevajte.

Foto:Thinkstock / Hrana

Poriluk

Ostatak poriluka, donji dio, stavite u posudu s malo vode i smjestite na sunce. Kako raste, zeleni dio možete rezati, a ostatak i dalje držati u vodi.

Bosiljak

Grančicu bosiljka stavite u čašu vode i pričekajte da pusti korijenje. Tada preselite u zemlju i ukusan začin bit će vam uvijek na dohvat ruke.

Mrkva

Kod obrezivanja mrkve, gornji dio nemojte baciti, stavite ga u malo vode i pričekajte da naraste zeleni dio gore i da u vodi izađe malo korijenje. Potom stavite u zemlju i dobit ćete novu mrkvu.

Avokado

Velika koštica unutar avokada dovoljna je za ponovno dobivanje ploda. Pripremite posudu vode i smjestite ju na toplo mjesto s povremenim suncem. Košticu s tri strane probušite štapićima za ražnjiće i stavite na posudu u kojoj će biti djelomično uronjena u vodu, šiljastiji dio koštice.

Štapići služe da bi držali košticu na posudi. Proklijat će za dva do osam tjedana. Kada drvce izraste 15 centimetara, skratite ga za pola i pričekajte da ponovo naraste, a tada stavite u zemlju tako da gornja polovica koštice bude vani.

Đumbir

Otkinite komad đumbira i stavite u zemlju, ali ga nemojte njome zatrpati. Zalijevajte često, držite na toplom mjestu i čekajte dok ne naraste stabljika, a tada ju izvadite i korijen je spreman za upotrebu.

Ananas

Dio ananasa koji bi bacili odličan je za sadnju nove biljke. U posudu s vodom stavite kompletni gornji dio - lišće i mali dio ploda (oko centimetar i pol) i čekajte da pusti korijenje. Ostavite na direktnom suncu i povremeno mijenjajte vodu. Kad ugledate korijenje, posadite ga u zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close