Bolji položaj

Osobe s invaliditetom HNŽ-a iznijele niz problema s kojima se susreću

Osobe sa invaliditetom, tvrde, predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija društva u svim dijelovima BiH i u stalnom su riziku od socijalne isključenosti.
Lifestyle / Flash | 28. 08. 2019. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol na temu stanje, položaja i potreba osoba s invaliditetom (OSI) na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održan je u srijedu u Mostaru.

Na događaju je predstavljena mapa problema i prepreka s kojima se susreću osobe s invaliditetom u HNŽ-u sa preporukama za rješenje, priopćeno je iz udruge Ružičnjak.

Osobe sa invaliditetom, tvrde, predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija društva u svim dijelovima BiH i u stalnom su riziku od socijalne isključenosti.

''Pravo na jednako obrazovanje i pravo na rad, samo su neka od prava OSI u skladu sa UN Konvencijom. S druge strane, glas osoba sa invaliditetom je slab i veoma malo ili nikako se ne čuje. Razlozi za navedeno su brojni, a prije svega radi slabih kapaciteta organizacija koja se bave pitanjima OSI, ne postojanja politika u oblasti invaliditeta i slično, što zahtjeva zajednički rad svih aktera kako OOSI, osoba sa invaliditetom tako i javnog sektora'', rekla je predsjednica Udruženja mladih 'Ružičnjaka' - Los Rosalesa, Jasminka Rebac.

Sudjelovanje u radu okruglog stola uzele su članice koalicije OOSI ''Zajedno smo jači'' koje su kroz interaktivnu diskusiju razgovarale o stanju, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom u HNŽ-u. Na ovaj način usuglašene su smjernice za poboljšanje položaja OSI u HNŽ-u.

Neke od preporuka realiziranog istraživanja, tvrde, su osiguranje usluga personalnog asistenta svakom djetetu i osobi sa invaliditetom tijekom školovanja, razvoj sustava socijalne sigurnosti za OSI te uvođenje mješovitih i multidisciplinarnih socijalnih usluga.

Nadalje tvrde da je potrebno uključivanje OSI i OOSI u svim procesima planiranja socijalne politike, razvijanju i praćenju realizacije programa i uspostava dijaloga sa javnim, privatnim i NVO sektorom te zajednički rad na razvijanju i građenju društva jednakih mogućnosti.

Događaj je organiziran u okviru projekta ''My Rights – Human Rights'' koji financira Američko veleposlanstvo u Sarajevu, a realizira Udruženje mladih ''Ružičnjaka – Los Rosalesa'', priopćeno je iz udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close