Oralno zdravlje

Orbit pokreće kampanju 'Žvači za promjene'

Lifestyle / Flash | 18. 05. 2015. u 14:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

DMF indeks oralnog zdravlja djece u dobi od 12 godina u Federaciji BiH je, prema posljednjem istraživanju, iznosio 5,36, dok ovaj indeks- prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije - ne bi smio prelaziti 1,5. Prema podacima redovne statistike u 2013. godini, stomatološka oboljenja djece i mladih činila su čak 38,6% ukupne stomatološke slike u Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu ovakvu kliničku sliku i konzultirajući stručnjake iz Stomatoloških komora, danas je Orbit pokrenuo sveobuhvatnu kampanju naziva 'Žvači za promjene'. Misija kampanje je da osnovnoškolce u Bosni i Hercegovini na prvom mjestu oslobodi od straha od stomatologa i, uz zabavno-edukativni sadržaj, upozna s važnošću oralne higijene i redovitih preventivnih posjeta stomatologu. Unisoni stav stručnjaka iz Stomatoloških komora FBiH i RS je da s edukacijom o potrebi i važnosti higijene usne šupljine i zuba treba započeti rano i kroz niz zabavnih aktivnosti kako bi najmlađi usvojili osnove oralne higijene te zadržali lijep i zdrav osmijeh. Naravno, prva linija obrane je prevencija, na čemu je i težište cijele kampanje, posebno redovito pranje zuba i usta te redoviti pregledi kod stomatologa.

''Prevencija je najvažniji i najjeftiniji vid stomatološke zaštite'', rekao je povodom inicijacije ove kampanje prim. dr. Edin Muhić, predsjednik Stomatološke komore FBiH, naglašavajući važnost upoznavanja djece s ovom činjenicom.

''Ne treba posebno isticati značaj oralnog zdravlja i njegov utjecaj na opće zdravlje organizma, ali i na mnoge stvari koje obavljamo u svakodnevnom životu. Ono što je pozitivno je da se danas većina oboljenja zuba adekvatnim higijenskim navikama može uspješno spriječiti'', rekao je prim. dr. Mladen Mišeljić iz Stomatološke komore RS i dodao: ''Roditelji koji više pozornosti posvećuju zdravlju zubi i češće posjećuju stomatologa, odgojiti će i svoju djecu s istim navikama. Važno je skretati pozornost  na preventivne aktivnosti, te stvariti okruženje koje potiče oralno zdravlje. Ovakve  preventivno-promotivne aktivnosti kojom se obuhvaćeni oni najmlađi, su sigurno jedan od načina za to.“

U svibnju i lipnju 2015. godine Orbit će, od svakog kupljenog paketića žvaka, odvajati 2 feninga, a prikupljenim sredstvima će u rujnu opremiti Zubomobil: zabavno, šareno vozilo u potpunosti prilagođeno za preventivne preglede i s neophodnim stomatološkim inventarom. Ova će mobilna stomatološka ordinacija posjetiti osnovnoškolce u cijeloj Bosni i Hercegovini. Prema procjenama stručnog tima, 5000 mališana će ovom prilikom dobiti preventivni stomatološki pregled. Da bi se uklonio najčešće prisutan strah od zubara i potaknulo razvijanje svijesti o važnosti redovitog odlaska stomatologu – djeci će biti uručene i posebne diplome za hrabrost i pokloni. Stomatolozi će educirati djecu o pravilnom načinu održavanja zubne higijene i, kroz zabavan i njihovom uzrastu prilagođen sadržaj, skrenuti pažnju na činjenicu da su zdravlje i ljepota usta i zuba vrlo važnim dijelom sveopćeg tjelesnog zdravlja.

Ovo nije prva društveno odgovorna kampanja posvećena oralnom zdravlju i higijeni usne šupljine koju Orbit provodi u regiji, ali se svakako izdvaja svojim ciljem, koji će, u konačnici, biti uistinu mjerljiv: pet tisića bosanskohercegovačkih mališana će iz Zubomobila izaći diplomirano hrabri i, unekoliko, oslobođeni straha od stomatološkog pregleda, što je prvi korak u prevenciji. Ova je kampanja, svakako, samo prvi korak u procesu koji treba biti sistemski i biti će nastavljena i u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close