obrana

Oprezno s vitaminom C

Lifestyle / Flash | 27. 01. 2016. u 08:37 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je u pitanju čuvanje od bolesti, mnogi se kunu u vitamin C i to s pravom, kaže njemački liječnik, ali treba paziti u korištenju njegovih nadomjestaka.

"Vitamin C trebamo u obrani organizma", rekao dr. Klaus Schaefer za agenciju dpa, objasnivši da vitamin pomaže stabilnosti stanica imunosnog sustava.

Schaefer, međutim, savjetuje da se ne uzimaju maksimalne dopuštene količine nadomjestaka vitamina C koja su naznačene na etiketama pakiranja. Upozorava da rizici dugoročnog uzimanja maksimalno dopuštenih količina nisu dovoljno istraženi. Bolje se držati umjerene doze.

Predoziranje vitaminima nanosi štetu bubrezima. Povećava kiselost urina što može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca. Uravnotežena prehrana najbolji je način da se spriječi nedostatak vitamina C, a namirnice koje su njime bogate jesu citrusi, brokula i kiseli kupus.

Voće i povrće ne samo da su idealan izvor vitamina nego i sadrže hranjiva vlakna i minerale. "Zdraviji su za organizam i nemaju nuspojava", naglašava liječnici, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close