FHN

Održano predavanje značajnom, a malo poznatom Mostarcu

Lifestyle / Flash | 23. 10. 2015. u 16:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u organizaciji Yunus Emre instituta - Turskog kulturnog centra Mostar, uz podršku Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru održana konferencija u amfiteatru spomenutog fakulteta na temu 'Najstariji i najveći bosanski divanski pjesnik', Hasan Zijaija Mostarac.

Prije same konferencije, direktor Yunus Emre instituta - Turskog kulturnog centra u Mostaru Yunus Dilber i šef Odsjeka za turski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, Adis Zilić su održali kraći govor.

"Nakon dugogodišnjeg istraživanja i izabiranja doktorskog rada u jednoj biblioteci sam naišla na knjigu plavih korica i u njoj pronašla mnogo zanimljivosti o Hasanu Zijaiji Mostarcu. U jednoj njegovoj pjesmi je čak naveden podatak kad je točno izgrađen Stari most", kazala je Muberra Gurgendereli navodeći kako joj je svaka nova informacija bila motiv da sazna još više.

Hasan Zijaija Mostarac je, kako je istaknula, živio u 16. stoljeću i jedan je od najstarijih bosanskih divanskih pjesnika. Iako je stekao slavu na Balkanu, posebno u Bosni, samo je nekoliko radova napisano o njegovom životu.

"Tek nakon analize Mesnevije o šejh Sananu i objavljivanja jedinog primjerka Divana, došli smo do podataka o njegovom životu i djelima. Divan se nalazi u biblioteci Selimiye u Edirnama. Nakon objavljivanja, ova djela su poslužila kao izvor mnogim radovima u Bosni i Turskoj", kazala je Gurgendereli.

Zijajija Mostarac je napisao i tarih na natpisu mostarskog Starog mosta - koji je jedan od najvažnijih djela arhitekture koje simbolizira Balkan. Ovog natpisa danas nema. Stoga je u želji da mladima prenese svoje znanje Gurgendereli rado došla u Mostar govoriti o impresijama s kojim se susretala prilikom istraživanja.

"Radujem se da sam danas u Mostaru i da imam priliku govoriti o Hasanu Zijaiji Mostarcu i uživati u njegovom prelijepom gradu", kazala je Gurgendereli. Voljela bih, kazala je, i u drugim gradovima govoriti o ovome pjesniku, ali je priznala da je posebno zadovoljstvo govoriti u Mostaru iz kojeg Zijaija Mostarac potječe.

A odmah nakon izlaganja uvažene akademkinje doc. dr. Müberre Gürgendereli, studentice četvrte godine Odsjeka za turski jezik i književnost Univerziteta 'Džemal Bijedić' Mostar su na turskom i bosanskom jeziku pročitale pjesme divanskog pjesnika Hasana Zijaije Mostarca.

Na kraju programa direktor Turskog kulturnog centra Yunus Dilber, uručio je poklone uvaženim izlagačima. Program je završen uz prigodan koktel.

Kopirati
Drag cursor here to close