Eko akcija

Održana akcija čišćenja zidina oko Starog mosta

Lifestyle / Flash | 12. 04. 2014. u 12:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga akcija čišćenja zidina oko Starog mosta, održana je  u subotu prijepodne u Starom gradu u Mostaru.

Akciju je proveo 'No limit union Neretva' u koji spadaju Kajakaški klub 'Neretva-Brodari', Ronilački klub 'Neretva', Alpinističko sportsko penjački klub 'Neretva' i Interventna Spasilačka Služba Mostar. Pored njih akciji su se odazvali HGSS i GSS stanica Mostar.

Kako je medijima rekao Vedran Ugljen iz ASPK 'Neretva' akcijom čišćenja su obuhvaćeni vertikalni zidovi sa južne i sjeverne strane Starog mosta, te zidovi kula Tare i Halebije.

"Nisko raslinje se počelo nekontrolirano širiti, te je trebala ovakva akcija kako se ne bi narušio izgled prostor oko Starog mosta", rekao je Ugljen. Jedan od razloga ove eko akcije je i nadolazeća sezona turizma.

Specifičnost same akcije je u tome što se čišćenje odvija na vertikalnim zidovima mosta i kula i potrebno je dobro poznavati tehnike kretanja po užetu što samim tim predstavlja jednu dozu rizika. U šestom mjesecu planirano je organiziranje još jedne eko akcije, a riječ je o čišćenju korita Neretve oko Starog mosta, korita Radobolje, te ulica u ovom dijelu Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close