Poboljšana cirkulacija

Odlasci u saunu mogu povećat dugovječnost?

Lifestyle / Flash | 11. 11. 2016. u 09:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finski znanstvenici su ustanovili da redoviti odlasci u saunu mogu povećati dugovječnost, ako nakon njih slijedi kupanje ili tuširanje hladnom vodom, prenose mediji.

"Velike razlike u temperaturi vode stimuliraju kardiovaskularni sustav i zapravo djeluju poput lakše tjelovježbe", rekao je dr. Herbert Loellgen, internist i specijalist sportske medicine. Postupak je djelotvoran i kad je riječ o osjetljivosti na infekcije.

"Zahvaljujući poboljšanoj cirkulaciji, prema sluznici se transportira više limfocita, što rezultira proizvodnjom većeg broja antitijela, a to odbija viruse", kaže imunolog dr. Joachim-Michael Engel, dodajući kako dobra cirkulacija pomaže organizmu i da bolje reagira na manjak antitijela u sluznici.

Važno je da su odlasci u saunu redoviti tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

"Kada netko otiđe u saunu tri puta prije početka sezone gripe, ni u kojem slučaju ne može očekivati pozitivan učinak", kaže Engel.

Stimuliranje kardiovaskularnog sustava naizmjeničnim "toplo-hladnim stilom", poboljšava i temperaturu organizma, što tijelu omogućuje bolju prilagodbu na niske zimske temperature.

No nizozemski znanstvenici tvrde da svakodnevno tuširanje hladnom vodom ne utječe ne otpornost organizma na infekcije.

Kopirati
Drag cursor here to close