MC Pavarotti

Odjel glazbene terapije MC Pavarotti ponovno u funkciji

Lifestyle / Flash | 28. 11. 2011. u 15:35 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebnu pažnju, još od svog postanka, Muzički centar Pavarotti je pridavao Odjelu muzikoterapije, kako zbog specifičnosti i nedostatka takve usluge, tako i zbog velike potrebe djece za ovom vrstom terapijskom pomoći.

U tom početnom periodu usluge muzikoterapije pružali su internacionalni terapeuti, ali njihovim odlaskom i nedostatkom financija, na žalost brojnih korisnika, Odjel prestaje sa radom. S obzirom na izuzetnu važnost takvog posla, te rezulate koje postiže terapija glazbom u liječenju osoba sa poteškoćama, Pavarotti centar je uz suradnju stručnih ljudi iz te oblasti, nakon tri i pol godine, ponovno pokrenuo rad Odjela glazbene terapije.

Što je to glazbena terapija?

Postoji više definicija muzikoterapije od kojih ćemo mi navesti samo najznačajnije.

Leslie Bunt (glazbeni terapeut iz Britanije) definira glazbenu terapiju (1994.) kao 'organiziranu upotrebu zvukova i glazbe u okviru rastuće veze između klijenta i terapeuta koja ima cilj da podrži i ohrabri fizičku, mentalnu, društvenu i emocionalnu dobrobit'.

Tim Centra za Muzikoterapiju i Istraživanje 'Musers' pri Muzičkom Centru Pavarotti došao je do zaključka da je glazbena terapija vješta i namjenska upotreba glazbe i glazbenih elemenata u individualnoj ili grupnoj postavci da bi se ohrabrila i poboljšala komunikacija, spoznajne mogućnosti, prikladno ponašanje kao i fizičke sposobnosti, emocionalna ekspresija i samopouzdanje u sigurnom i ohrabrujućem okruženju.

Muzikoterapija se može odvijati u individualnoj ili grupnoj postavci. Najkreativniji grupni rad uključuje terapeutske ciljeve kao što su: sloboda izražavanja, komunikacijske sposobnosti, psihološko zdravlje, ispunjenje osobnih potencijala. Glazba također može biti kombinirana sa ostalim umjetničkim formama (kao što su drama, ples, slikanje i sl.) u ovim i ostalim radnim modelima.

Glazbena terapija se bazira na razumijevanju da svatko posjeduje potencijal da odgovori i da se izrazi kroz glazbu. Svatko može biti uvučen u aktivno stvaranje glazbe u cilju izgradnje glazbene veze sa drugom osobom. Kroz ovu vezu, promjene i razvoji mogu biti ohrabreni unutar sigurnog, terapeutskog okruženja. Uloga glazbenog terapeuta je da radi na podržavanju, prihvaćanju i pojačanju reakcija kod djeteta ili mlade osobe.

Usluge glazbene terapije koje se nude u MC Pavarotti su namijenjene djeci i omladini sa posebnim potrebama, kao i onima koji imaju:

- emocionalne probleme
- poteškoće pri komunikaciji
- razne traume uključujući i ratne (PTSP)
- poteškoće sa koncentracijom
- zaostajanje u razvoju
- oštećenja vida i sluha
- autizam
- psihijatrijska oboljenja

Za više informacija možete nas kontaktirati na recepciji Muzičkog centra Pavarotti na telefon broj (036) 550 750.

Kopirati
Drag cursor here to close