Kulturni fenomen Italije

Od dokolice razvili posao: Promatraju radove na cesti i kritiziraju

Jedna tvrtka čak je na svoja gradilišta ugradila prozore kako bi umirovljenici mogli proviriti i provjeriti kako teku radovi.
Lifestyle / Flash | 09. 11. 2021. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljeni muškarci koji šeću ulicama s rukama iza leđa i okupljaju se oko mjesta na kojima se izvode građevinski radovi, prizor je koji smo svi nekad doživjeli. No, u Italiji tj. Bolonji ovo je poprimilo takve razmjere da su za ovu skupinu i službeno uveli naziv „Umarell“, tj. mali čovjek.

Umirovljenici se tako – najčešće u skupinama - okupljaju oko mjesta na kojima se izvode javni radovi, promatraju, komentiraju, postavljaju pitanja, daju radnicima savjete koje ih nitko nije tražio.

O njima je pisao talijanski pisac Danilo Masotti prije 15-ak godina, no od prosinca 2020. godine dobili su i svoje službeno ime. A tu nije kraj. Gradić Riccione čak je osigurao fond za isplatu plaća onim umirovljenicima koji će nadgledati radove kako bi sve išlo po planu.

Bilo da je riječ o brojanju robe i kamiona ili samo čuvanju lokacije od vandala, Umarelli su uspjeli od dokolice razviti posao i postati kulturološki fenomen, piše punkufer.hr.

Štoviše, pokrenuta je i dodjela nagrade „Umarell godine“, a u suvenirnicama ćete moći pronaći i figurice penzionera koji vas promatraju i nadgledaju vaš rad. Uvedena je i aplikacija koja označava sva područja koja su trenutno „pod radovima“ – pogađate, zove se Umarell.

Jedna tvrtka čak je na svoja gradilišta ugradila prozore kako bi penzioneri mogli proviriti i provjeriti kako teku radovi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close