11 minuta razgovora

Objavljena tajna snimka Hitlerovog glasa: Nacistički vođa previše mekan

Lifestyle / Flash | 07. 12. 2015. u 14:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajna snimka finskog inženjera zvuka Thora Damena iz Drugog svjetskog rata, po prvi put je izašla u javnost, a njezina je posebnost u tome što otkriva normalan ton glasa Adolfa Hitlerov, nasuprot njegovim žustrim govorima koje je javnost dosad jedino imala priliku čuti.

Neslužbeni ton glasa Adolfa Hitlera snimljen je tijekom privatnog razgovora s Carlom Gustafom Emilom Mannerheimom, čuvenim finskim generalom, a posebna je u tome što nacistički vođa u tom razgovoru uopće ne podiže ton svojeg glasa.

Snimka je nastala tijekom Hitlerovog posjeta Finskoj 4. lipnja 1942. godine i to na Mannerheimov 75. rođendan, koji mu je Hitler htio osobno čestitati.

Tema snimljenog razgovora bila je nevjerojatno velika proizvodnja ruskih tenkova, točnije njih 35.000 u prvoj godini Drugog svjetskog rata. „Da mi je netko rekao da jedna nacija može krenuti u rat s 35.000 tenkova, rekao bih mu da je lud!", govori Hitler u snimci i dodaje da je on „upravo sad“ uništio već više od 34.000 tenkova, prenosi Daily Mail.

Damen je uspio snimiti prvih jedanaest minuta tog privatnog razgovora, a iako je njegova prvotna namjera bila snimiti samo službeni dio govora, odlučio je nastaviti snimati, kad je razgovor skrenuo u neslužbeni dio.

Vjeruje se da je SS Damena otkrio u snimanju i da su odmah zatražili da prestane snimati. Otad je vrpca sa snimkom bila skrivena, da bi se pojavila jednom u 50-im godinama 20. stoljeća i bila odbačena kao lažna, jer je Hitlerov glas na njoj bio previše mekan.

Kopirati
Drag cursor here to close