Razumijevanje oblaka

Obilježena 125. godišnjica meteorologije u BiH

Lifestyle / Flash | 23. 03. 2017. u 12:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencijom "Razumijevanje oblaka" koja je održana danas u Sarajevu, obilježena je 125. godišnjica meteorologije u BiH i Svjetski dan meteorologije u organizaciji Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Direktor ovog zavoda Almir Bijedić kazao je da su mjerenja u BiH počela 1878. godine u okviru vojne austrougarske organizacije, ali da su prva sustavna mjerenja počela 1892. kada je objavljen i prvi bh. meteorološki godišnjak.

Podsjetio je da su posljednjih nekoliko godina pokrenuli ciklus modernizacije te da očekuje da će nakon završenog projekta Federacija imati oko 60 automatskih postaja i najsuvremenije softvere za razmjenu podataka s regijom. Bijedić je naglasio da sa Svjetskom meteorološkom organizacijom (WMO) rade na projektu Analize stanja na bujičnim potocima te da će vrlo brzo imati operativni softver pomoću kojeg će znati da li će se potok izliti ili ne.

Predsjednik Regije za Europu pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji Ivan Čačić smatra da se na Zemlji u posljednjih 50 godina klima znatno promijenila.

''Te promjene se ogledaju u vremenskim hidrološkim ekstremima kao što su poplave, toplotni valovi ili bure, a sve se to ogleda na nacionalne ekonomije i svakodnevni život ljudi'', pojasnio je.

Čačić ističe da je WMO prije dva dana izdao bilten o stanju vremena u 2016. i početkom 2017. godine.

''Prošla godina je bila najtoplije izmjerena godina. Taj trend se nastavlja i usko je u vezi s porastom stakleničkih plinova i zbog toga se približavamo granici od 1,5 stupnjeva porasta globalne temperature u odnosu na industrijsko doba'', naglasio je Čačić.

Obilježavanju su nazočili i predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS-a, jer kako je Bijedić zaključio "meteorologija ne poznaje granice".

Kopirati
Drag cursor here to close