Koncert

Obilježavanje 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića u Sarajevu

Lifestyle / Flash | 06. 04. 2016. u 17:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncertom orkestra romske glazbe "Crne mambe", projekcijom dokumentarnog filma "Šaban" i okruglim stolom o romskoj glazbi, 17. travnja u Kamernom teatru 55 u Sarajevu bit će obilježeno 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića, najavljeno je danas na press konferenciji u Sarajevu.

Goran Bregović, kao jedan od organizatora manifestacije, rekao je da je napisao posljednje dvije pjesme koje je Šaban Bajramović snimio kao nove i da su bili prijatelji.

Istakao je da je bio Šabanov veliki poštovatelj, te da mu je drago da je manifestacija organizirana u Sarajevu i da će on biti dio nje.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović izjavio je da je Bajramović bio volšeban čovjek i pjevač, te da je manifestecija mogla biti organizirana i u mnogo većem prostoru, ali da nisu željeli da ona ima pretenciozan i komercijalan karakter.

Predsjednik Romskog informativnog centra "Kali Sara" Dervo Sejdić rekao je da nijedan Bal Roma u Sarajevu nije bio potpun bez gostovanja Šabana Bajramovića, te podsjetio da je Bajramovićeva interpretacija pjesme "Đelem, đelem" 1971. na Svjetskom romskom kongresu u Londonu prihvaćena kao himna Roma.

Muzikologinja Vesna Andree-Zaimović naglasila je da je Šaban Bajramović bio fenomen koji je prerastao granice svog žanra i kojeg teoretičari glazbe svrstavaju uz čuvenog Djanga Reinhardta.

Sav prihod od ulaznica za koncert i film će biti doniran u humanitarne svrhe.

Kopirati
Drag cursor here to close