Prognoza za naredne dane

O Božiću juga, bit će zima duga! Zelen Božić, bijeli Uskrs!

Lifestyle / Flash | 30. 03. 2023. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naredni tjedan biti će primjereniji prosincu ili siječnju, navedeno je na Facebook stranici Globalna klima i vrijeme kroz povijest i u novije vrijeme.
 
''Sjetimo se onih starih narodnih izreka: O Božiću juga, bit će zima duga!! Zelen Božić, bijeli Uskrs!!'', navodi se.

Podsjetimo Meteorolozi AccuWeathera u svojoj vremenskoj prognozi za proljeće 2023. godine objavili su da će diljem Europe od kraja ožujka do početka lipnja prevladavati hladan zrak diljem sjeverne Europe, dok će u istočnim dijelovima biti blagi vremenski uvjeti, no na jugu bi moglo biti oluja.

Ožujak bi tako mogao donijeti nalete zimskog vremena pa čak i snijeg. Dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva, Skandinavije i alpske regije vjerojatno će se boriti sa snježnim oborinama, dok će mnogi dijelovi kontinenta biti ispod povijesnog prosjeka.

Vremenski fenomen koji se naziva iznenadno zagrijavanje stratosfere odigrat će veliku ulogu u stvaranju hladnih uvjeta u većem dijelu sjeverne Europe tijekom prve polovice ožujka. Svakih nekoliko godina dođe do toga zbog poremećaja u višim slojevima Zemljine atmosfere gdje se nalazi polarni vrtlog - pojas hladnih zapadnih vjetrova koji kruže oko Zemljinih polarnih područja. Povremeno može doći do oslobađanja hladnog zraka koji je prethodno bio zarobljen u vrtlogu, a zatim se vrlo brzo spušta iz stratosfere na površinu. Pritom dolazi do velikog porasta temperature u stratosferi.

Ipak, hladno vrijeme koje je početkom ožujka prevladavalo na sjeveru kontinenta s vremenom će prijeći u blaže, mirnije vrijeme koje će se nastaviti tijekom ranog proljeća.

U travnju se očekuje i snažno zatopljenje. Temperature bi se diljem Ujedinjenog Kraljevstva mogle približiti povijesnom prosjeku do kraja travnja, no prognostičari AccuWeathera smatraju da to neće biti postupno zatopljenje.

''U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj temperature bi mogle biti vrlo niske do kraja travnja, a zatim bi se mogle uravnotežiti i biti blizu povijesnog prosjeka'', kaže meteorolog AccuWeathera Tyler Ross.

Očekuje se da će se opasnost od mraza i smrzavanja zadržati do sredine travnja u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Mogućnost snijega ovog proljeća bit će veća na višim predjelima Škotske, Engleske i Walesa, dok će u nizinama biti manja šansa za zimskim padalinama.

U ožujku bi u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i dijelovima Francuske moglo biti problema izazvanih sušom. I u veljači je zabilježen znatan nedostatak kiše diljem Ujedinjenog Kraljevstva: Engleska je zabilježila najsušu veljaču u proteklih 30 godina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close