Para vrti...

Novac najveći krivac za propast brakova u BiH

Lifestyle / Flash | 18. 04. 2014. u 09:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bračni parovi u BiH najčešće imaju nesuglasice u braku, koje često rezultiraju i razvodom, zbog financija a ne zbog nevjernosti ili sličnih problema kako se do sada smatralo, pokazala su istraživanja dr. Senaida Zajimovića.

Istraživanja koje je Zajimović proveo na više od 500 ispitanika u BiH, pokazala su kako su uzroci nesuglasica među bračnim partnerima različiti, prenosi agencija Patria.

Tako, sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci smatraju da su najčešći razlozi nesuglasica u bh. brakovima uzrokovani seksualnim neslaganjem, nerealnim očekivanjima supružnika od braka, drugačijim pogledima ljudi na život, drugačiji ciljevi i prioriteti u životu i dr.

No, čine se da su najzanimljiviji i najmjerodavniji rezultati dobiveni od samih bračnih partnera. Najveći broj njih financije je naveo kao glavni razlog njihovih neslaganja. Od 215 ispitanika, više od 50 posto njih je financije navelo kao glavni uzrok njihovih nesuglasica.

Drugi uzrok nesuglasica u braku, naveli su ispitanici, je nezainteresiranost za supružnika. Na trećem mjestu je miješanje rodbine u njihov bračni život. S ovim problemom u braku susreće se blizu 50 posto ispitanika, odnosno, svaki drugi brak trpi posljedice zbog miješanja rodbine, najčešće svekra, svekrve, punice...

Na četvrtome mjestu je nasilje u obitelji, s čime se susreće blizu 38 posto ispitanika, pokazala su istraživanja.

Najrjeđi problemi među supružnicima su oni vezani za obraćanje pažnje na djecu i razlike u odgoju, problemi vezani za neku ovisnost i za preljub, piše Patria.

Kopirati
Drag cursor here to close