U blizini Kaira

Nova piramida u Egiptu, ali nema velike misterije

Piramida je građena pet dana u Zapadnoj pustinji u blizini Kaira. Viša je od prosječne trokatnice, a teška nevjerojatnih 18 tona.
Lifestyle / Flash | 12. 11. 2022. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Getty / Nova piramida u Egiptu, ali nema velike misterije

U egipatskoj pustinji osvanula je nova piramida. No iza njezine gradnje nema velike misterije – točno se zna tko ju je napravio i kako.

Djelo je pokreta po imenu 100YR Cleanup – inicijative tvrtke Zero Co, kojoj je glavni cilj financirati čišćenje smeća velikih razmjera diljem svijeta u sljedećih 100 godina.

Oni vjeruju kako je potrebno upravo 100 godina da bi se planet očistio od smeća. Istovremeno žele potaknuti ljude da odgovornije i svjesnije koriste predmete od jednokratne plastike, koji zagađuju prirodne resurse diljem planeta. Piše punkufer.hr.

Piramida je građena pet dana u Zapadnoj pustinji u blizini Kaira od milijun plastičnih boca i drugog otpada pronađenog u rijeci Nil. Viša je od prosječne trokatnice, a teška nevjerojatnih 18 tona.

Kako bi proslavio početak inicijative, ali i privukao ljude da se uključe u akciju, idejni začetnik Mike Smith odlučio je kampirati na vrhu te piramide tri dana.

100YR Cleanup trenutačno je u fazi prikupljanja milijun dolara, što su sredstva odgovarajuća za financiranje prve godine čišćenja.

Vjeruje se kako će u prvih 365 dana akcije biti izvučeno 15 milijuna odbačenih plastičnih boca iz svjetskih oceana, s Himalaje i Egipta, te da će biti formirani odredi za čišćenje u Australiji i Indoneziji koji će iz prirode uklanjati smeće svakoga radnog dana u tjednu.

Više o akciji i o tome kako se možete uključiti čitajte na službenim stranicama pokreta 100YR Cleanup.

Kopirati
Drag cursor here to close